Siromaštvo i nezaposlenost oterali Albance

Izvor: Danas, 11.Feb.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siromaštvo i nezaposlenost oterali Albance

Beograd - Vlada Kosova priprema konkretne mere kojima će pokušati da spreči masovnu ilegalnu migraciju stanovnika u zemlje Evropske unije. Mere će, pre svega, podrazumevati otpisivanje dugova, „onoliko koliko budžet to bude dozvolio“, izjavio je portparol Vlade Kosova i ministar rada i socijalnog staranja Arban Abraši za portal Gazetablic.com.

Najavljujući rebalans budžeta, Abraši je rekao da će prioritet biti mere za sprečavanje i borbu protiv ilegalnih migracija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pre svega fiskalne, poreske i druge olakšice koje se odnose na stvaranje povoljnih uslova za preduzetništvo. On je najavio i otvaranje posebnih fondova koji će „povećati blagostanje naroda i otvoriti nova radna mesta“.

Prema nezvaničnim podacima, u poslednja dva meseca Kosovo je napustilo oko 50.000 Albanaca, koji preko Srbije odlaze u Mađarsku, a potom u zapadnoevropske zemlje, pre svega Nemačku, Austriju i Francusku.

Postoje različite spekulacije o tome zašto Albanci u tolikom broju i baš sada masovno odlaze sa Kosova. Poznavaoci prilika tvrde da su ekonomski razlozi, nezaposlenost i opšte siromaštvo ključni u odluci stanovnika Kosova da krenu putem evropskih zemalja. Sa time je saglasna i predsednica kosovske nevladine organizacije Evropski pokret Srba i nekadašnja političarka Rada Trajković.

- Mislim da su siromaštvo i nedostatak perspektive osnovni razlog migracije stanovništva sa Kosova. S druge strane, imate vladu koja uopšte ne obraća pažnju na njihov odlazak. S obzirom da živim ovde, imam utisak da bi vlastima na Kosovu bilo drago da što više građana ode u zapadne zemlje, kako ne bi brinuli o njihovoj egzistenciji. Oni su od država EU i tražili viznu liberalizaciju kako bi legalizovali njihov odlazak - naglašava Trajkovićeva. Ona dodaje da vlada reaguje tek poslednjih dana, zbog pritiska međunarodne zajednice.

- Mere koje je Vlada Kosova predložila za povratak svojih građana su kratkoročne i suštinski bez rešenja. Fabrike ne rade, nema proizvodnje. Morate građanima obezbediti posao i stvoriti povoljnu klimu za investicije, kako bi ljudi mogli da žive i rade na Kosovu. Kratkoročno otpisivanje dugova ne znači ništa - ističe Rada Trajković.

Bez isprava

Građani Kosova koji nemaju srpske isprave prilikom prelaska administrativne linije dobijaju potvrdu koja im omogućava da na teritoriji Srbije mogu da budu 15 dana. Samim tim, oni koji se kreću kroz Srbiju na putu ka EU nisu tu ilegalno. Istovremeno, ne mogu da traže azil u Srbiji, jer su pravno gledano građani Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.