Severni tok 2 će potkopati jedinstvo Evrope?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2020, 19:13

Severni tok 2 će potkopati jedinstvo Evrope?

Gasovod Severni tok 2 biće završen, ali će to značiti da su jedinstvo i usklađenost spoljne politike Evropske unije potkopani, ocenio je poljski ekspert Kamil Zajončkovski.

"Nažalost, to će biti dokaz da su jedinstvo i usaglašenost zemalja EU na polju spoljne politike jednako krhki kao i pre nekoliko godina", rekao je Zajončkovski, prenosi Poljski radio.

Prema njegovom mišljenju, završetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gradnje gasovoda je rešena stvar, međutim, SAD i zemlje EU koje se protive izgradnji, moraju da izvrše diplomatski i politički pritisak na Nemačku.

Zajončkovski je istakao da Berlin ne menja pozitivan stav o gasovodu, i već dve godine nemački zvaničnici tvrde da projekat nije političkog karaktera, nego čisto ekonomskog, prenosi Sputnjik.

Prema njegovom mišljenju, vlasti Nemačke ne odustaju od svojih stavova, jer bi to značilo "simboličan poraz vlade Angele Merkel".

Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turskog toka. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija Olsiz povinovala se zahtevima SAD.

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po višim cenama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.