Izvor: RTS, 02.Mar.2021, 17:02

Selo Đala pred gašenjem – ostali samo stari, mladi otišli trbuhom za kruhom

Sela se gase najčešće tamo gde nema dobrih puteva ili zbog udaljenosti od velikih centara. To se, međutim, dešava i jednom banatskom selu koje nema problema sa infrastrukturom, a nalazi se na samo stotinak metara od Evropske unije.
Banatsko selo Đala je najsevernija tačka Srbije, na samoj granici sa Mađarskom i u blizini državnog prelaza ka mestu Tisasiget. Poslednjih godina se iz ovog mesta uglavnom samo odlazi.

Nekada je Đala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imala 3.500 stanovnika, a danas oko 600. Zaposleno je svega nekoliko desetina žitelja koji redovno putuju na radno mesto u susedne varoši – Novi Kneževac, Kanjižu, Suboticu ili preko granice, jer posla u selu nema.
"Stari živalj, pet kuća nema nikog, pa onda deka. Pa četiri, pet praznih, pa onda baka od 70, 80 godina. Mlado sve je otišlo, trbuhom za kruhom i u inostranstvo", priča Branislav Kaloper, penzioner iz Đale.
Danijela Milivojević, domaćica iz Đale, dodaje da ima malo mladića u selu.
"Na primer, u ulici u kojoj mi živimo ima svega šestoro dece njihovih uzrasta, ovo ostalo su školska deca. Pa, zabavište ima osmoro dece!"
Kaže da će mesto za 10-15 godina izgledati kao salaš.
"Deca će se razbežati, kud ko bukvalno. A inače posla nema u selu", dodaje Danijela.
Đala je na mapi evropskog cikloturizma i nova biciklistička staza izgrađena je do susednih Segedina i Srpskog Krstura. Od kada je granični prelaz zatvoren zbog pandemije, iako su prepodnevni sati radnog dana, retko koga možete sresti na ulici. Uređenje sela i infrastrukture nije donelo materijalni boljitak meštanima.
"Kao što vidite, trudimo se da uvek uvedemo neku novinu. Evo uradili smo parterno uređenje centra, planiramo da se odradi još i ovaj drugi deo. Onda smo obnovili hram, napravili smo novo igralište za decu", navodi Slađana Marić, predsednica saveta MZ Đala.
Dodaje da, inače, ima manifestacija ali da je zbog korone sve u stagnaciji.
Kako nam reče jedan od meštana, šta očekivati od sela koje ni kafanu nema. Najvljivani dolazak investitora se željno iščekuje, jer je to, kažu, jedini način da selo Đala ne nestane.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.