Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 20:01

Selaković započeo dvodnevnu posetu Slovačkoj - među glavnim temama u Bratislavi i ekonomska saradnja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u poseti je Slovačkoj - prijateljskoj državi iz koje još jednom stižu poruke podrške Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovskog pitanja. Ta zemlja spada u nekoliko država Evropske unije koje nisu priznale nezavisno Kosovo. Među glavnim temama u Bratislavi i ekonomska saradnja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Srdačan doček u Paluđujevoj palati za prijatelje iz Srbije sa kojom je politička saradnja na najvišem nivou. Reči ohrabrenja slovačkog šefa diplomatije u daljem ispunjavanju kriterijuma na evropskom putu, ali i u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, u kojem posreduje Slovak.

"U pregovaračkom procesu Beograd je onaj učesnik koji je, svim svojim bićem posvećen dijalogu kao jedinom načinu rešavanja pitanja KiM, suzdržavamo se od odgovara na provokacije i od preduzimanja bilo kakve vrste jednostranih akata i posvećeni smo sprovođenju dogovora postignutih u deset godina dugom procesu pregovaranja", napomenuo je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Ivan Korčok, ministar spoljnih poslova Slovačke navodi da iščekuje primenu svega što je postignuto u pregovorima.
"Što se tiče razgovora Beograda i Prištine, želim da konstatujem da u njemu posreduje Miroslav Lajčak, iščekujemo primenu svega što je postignuto u pregovorima, a sve što je dogovoreno treba da se realizuje. Videli smo šta se nedavno dogodilo na severu KiM", navodi Korčok.
Sa premijerom Slovačke Eduardom Hegerom o bilateralnoj, ali i o privrednoj saradnji dveju zemalja čija trgovinska razmena pokazuje znake oporavka posle prve godine pandemije.
Izvoz u Slovačku povećali smo 43,9 odsto, a uvoz 50,9 odsto, kaže ministar Selaković uveren da su dve zemlje koriste tek deo potencijala za saradnju, naročito u sveri inovacija i investicija.
Uz sve epidemijske mere, poseta i slovačkom Parlamentu, u danu kada je u izostala uobičajena dinamika, jer se ispostavilo da je jedan poslanik pozitivan na koronavirus.
Dve zemlje vezuje i snažna emocija, čemu doprinosi slovačka manjina u Srbiji. Radi se na tome da se naivno slikarstvo u Kovačici uvrsti u svetsku nematerijalnu baštinu.
Prvi dan zvanične posete, ministar spoljnih poslova završava za okruglim stolom sa predstavnicima poslovnih udruženja u Slovačkoj, investitorima koji su već prisutni u Srbiji ili tek žele da ulažu. U naredne dve do tri nedelje sastaće se međuvladina komisija, koja će razmotriti dalju ekonomsku saradnju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.