Izvor: RTS, 03.Jun.2021, 16:16

Selaković sa Lajčakom: Dijalog i kompromis jedini put do održivog dogovora

Šef diplomatije Nikola Selaković sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
Selaković je poručio da Srbija podržava rad specijalnog predstavnika, ali i da očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga radi postizanja političkog i kompromisnog rešenja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Beograd spreman da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da Brisel ostaje centralno mesto za dijalog.
"Dijalog i kompromis jedini su pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine", istakao je Selaković i naglasio da bi krajnji ishod kompromisa bila situacija u kojoj "nijedna strana ne dobije sve, a svi dobiju dovoljno".
Takođe, podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je Zajednica srpskih opština.
"Očekujemo da Brisel deluje prema Prištini""Dijalogu smo pristupili verujući u EU kao snažnog i kredibilnog garanta sprovođenja svih dogovora koji su postignuti, zato sa punim pravom očekujemo aktivnosti Brisela prema Prištini usmerene na ispunjavanje obaveza preuzetih iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je ministar Selaković, dodavši da smo do sada videli samo odsustvo spremnosti Prištine da to sprovede, što je i jasno potvrđeno poslednjim izjavama Aljbina Kurtija.
Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu, kao i miru u i stabilnosti u regionu, i da je spremna za nastavak razgovora dok, s druge strane, Priština kontinuirano pokazuje da suštinski nije zainteresovana za normalizaciju odnosa.
Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je rekao da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje naše spoljne politike, ukazavši da napredak postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.
Selaković je Lajčaka upoznao sa značajem regionalne saradnje i aktivnog pristupa i nizom aktivnosti Srbije koje doprinose napretku regiona i ubrzanju njegovih integracionih procesa.
Sastanku je prisustvovao i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmer, sa kojim je šef srpske diplomatije prethodno imao i odvojeni susret.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Srbija očekuje da će Lajčakov angažman doprineti napretku dijaloga s Prištinom

Izvor: Danas, 03.Jun.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković preneo je danas specijalnom predstavniku Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku da Srbija očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga u cilju postizanja političkog i kompromisnog rešenja.

Nastavak na Danas...

Selaković Lajčaku: Očekujemo da vaš angažman doprinese napretku dijaloga

Izvor: N1 televizija, 03.Jun.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković preneo je specijalnom predstavniku Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku da Srbija očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga u cilju postizanja političkog i kompromisnog rešenja. Kako je saopštilo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.