Savet bezbednosti bez dnevnog reda za februar zbog Kosova

Izvor: VOA, 01.Feb.2019, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti bez dnevnog reda za februar zbog Kosova

Savet bezbednosti UN danas nije uspeo da konsenzusom usvoji dnevni red za februar zbog spora o tome da li treba nastaviti do sada ustaljenu praksu tromesečnih debata o izveštajima Generalnog sekretara o misiji UNMIK na Kosovu. Sjedinjene Države su bile protiv nastavljanja te prakse, uz podršku 5 zemalja članica Evropske unije, dok se Rusija založila za tromesečne sastanke kao do sada. Ambasador Ekvatorijalne Gvineje, predsedavajući Saveta bezbednosti za februar izjavio je da je SB odlučan da pregovorima dođe do rešenja. „Savet bezbednosti je odlučan da pregovorima dođe do rešenja. Naši politički koordinatori će narednih nekoliko dana pokušati da pronađu rešenje, da bi se izbeglo odugovlačenje situacije do 7. februara. Ako do tada ne bude dogovora, biće održano proceduralno glasanje i biće donijeta odluka. Kosovo je na programu rada za ovaj mjesec, zato što je tako predviđeno kalendarom i vrijeme je za tromjesečnu debatu o UNMIK-u. U avgustu je Savjetom predsjedavala Britanija, i ona nije uvrstila tu raspravu, Kina jeste u novembru, u decembru se na vanrednoj sjednici raspravljalo o kosovskoj vojsci. Ali kada je riječ o redovnom rasporedu, između novembra i februara je prošlo tri mjeseca i Kosovo se automatski našlo na kalendaru Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Pojedine članice vjeruju da su sjednice o Kosovu svaka tri mjeseca prečeste i da bi period između izvještaja trebalo da bude duži, dok pojedini smatraju da bi trebalo da se držimo uspostavljenih pravila. Ne mogu da predvidim ishod pregovora, ali mogu da kažem da su u toku i da ako ne bude pozitivnog ishoda - da odlučimo u pregovorima, imaćemo proceduralno glasanje 7. februara. Međutim to bi bilo za žaljenje", izjavio je ambasador Mba.   
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Savet bezbednosti još uvek bez dnevnog reda za februar zbog KiM

Izvor: RTS, 01.Feb.2019

Savet bezbednosti UN danas nije uspeo da konsenzusom usvoji dnevni red za februar zbog spora o tome da li treba nastaviti do sada ustaljenu praksu tromesečnih debata o izveštajima generalnog sekretara o misiji UNMIK-a na Kosovu, javlja "Glas Amerike". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.