Izvor: RTS, 30.Nov.2022, 12:22

Savet EU usaglasio pregovarački mandat o ukidanju viza građanima KiM

Savet Evropske unije i Evropski parlament će početi pregovore o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije, odlučili su danas ambasadori zemalja članica EU.
Prema nacrtu uredba omogućava građanima Kosova i Metohije da putuju u EU bez vize na 90 dana u bilo kom periodu od šest meseci.

Prema stavu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Saveta, bezvizni režim bi se primenjiivao od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji EU uvodi iduće godine za građane trećih zemalja uključujući tu i Zapadni Balkan, a u svakom slučaju najkasnije od 1. januara 2024. godine.
Savet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.
Na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.
"Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom", podseća Savet EU i dodaje da će Komisija nastaviti da aktivno prati sprovođenje reformi, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.
Pogledaj vesti o: Vize,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinju pregovori o ukidanju viza za građane Kosova i Metohije

Izvor: 24sedam.rs, 30.Nov.2022

Prema nacrtu uredba omogućava nosiocima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na 90 dana

Nastavak na 24sedam.rs...

Lajčak obavestio Spoljnotrgovački odbor Evropskog parlamenta o dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: Danas, 30.Nov.2022

Specijalni izvestilac Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak obavestio je danas članove Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o prošlonedeljnom dogovoru Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.