Sastanak bez dogovora, Kfor postavio novi zahtev

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak bez dogovora, Kfor postavio novi zahtev

Četiri opštine sa severa KiM traže da se na njihovoj teritoriji ne primenjuju dosadašnji dogovori iz dijaloga sa Prištinom i da se opozove saglasnost za raspoređivanje misije EU na Kosovu.

BEOGRAD – Sastanak u Zubinom Potoku završen je bez dogovora, a Kfor je postavio novi zahtev da se i Euleksu obezbedi nesmetano kretanje po severu Pokrajine, izjavio je danas predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Dvočasovni sastanak predsednika četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opštine sa severa Kosova i predstavnika Kfora, radi nalaženja resenja za slobodu krentanja međunarodnih snaga na severu pokrajine, završen je oko 16.30 sati bez dogovora.

Ristić je na konferenciji za novinare rekao da je namera Kfora bila da se sastanak „minira”.

Predstavnici Kfora Srbima su postavili ultimatum da se sloboda kretanja obezbedi za sva njihova vozila, kao i za misiju Euleksa, o čemu do sada nije bilo razgovora, kazao je Ristić.

„Rekli smo im da nemamo mandat da odlučimo o tome da li će Euleksu biti dozovljen prolaz”, kazao je Ristić.

----------------------------------------

Barikade ostaju, Kforu prolaz uz civilnu kontrolu

ZUBIN POTOK – Barikade na magistralnim putevima na severu Kosova i Metohije ostaju, ali će Kforu biti omogućeno snabdevanje njegovih jedinica u tom delu pokrajine uz kontrolu od strane građana, objasnili su posle zajedničke sednice skupština opština Zubin Potok, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić predsednici skupština opština.

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović rekao je novinarima da usvojeni zaključci ne znače uklanjanje barikada, već samo omogućavanje snabdevanja vojnika Kfora na severu Kosova.

„Ovlašćujemo svoje predsednike opština da iznađuju način i mogućnost kako da vojnici budu na vreme obezbeđeni sa svim potrebnim sredstvima”, objasnio je on u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima taj prolaz vojnika će biti kontriolisan od strane građana, tako da će barikade ostati, i da je to jedinstven stav odbornika.

Božović je konstatovao da su barikade „naše sredstvo borbe za naša prava”.

Jedina mogućnost da se iznađe rešenje sa Kforom jeste kontrolisan prolaz vojnika Kfora u određeno vreme sa određenim brojem vojnika, podvukao je on.

Predsednik skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić je naglasio da je osnovni zaključak odbornika četiri opštine da se ukloni uzrok za postavljanje barikada, a to je „prisustvo činovnika vlade nepriznatog Kosova”.

„Odbornici traže da ih Kfor vrati kako ih je i doveo. Tada će se ukloniti barikade”, rekao je Dobrić.

-------------------------------------------------------

S Kforom rešiti snabdevanje, Unmik umesto Euleksa

ZUBIN POTOK – Predstavnici opština sa severa Kosova danas pre podne su ovlastili i zadužili predsednike tih opština da sa Kforom nađu rešenje za snabdevanje međunarodnih trupa na severu pokrajine.

Četiri opštine takođe traže da se na njihovoj teritoriji ne primenjuju dosadašnji dogovori iz dijaloga sa Prištinom i da se opozove saglasnost za raspoređivanje misije EU na Kosovu.

Te zaključke jednoglasno su usvojili odbornici skupština opština severa Kosova posle tri sata rasprave.

Odbornici su takođe potvrdili stavove Narodne skupštine Srbije od 30. jula da se na severu stvari vrate na stanje pre 25. jula, te zatražili da se realno stanje na terenu ne menja nasilnim putem.

Na sednici je podržana inicijativa da se radi utvrđivanja pune istine o događajima na prelazu Jarinje od 27. septembra formira nezavisna komisija pod patronatom Saveta bezbednosti UN.

Skupštine opština sa severa Kosova ne prihvataju da se na njihovoj teritoriji vrši implementacija dosadasnjih dogovora pregovaračkog tima Beograda sa timom Prištine, jer su, kako ocenjuju, protiv interesa srpskog naroda.

„Tražimo da se pregovori, odnosno dijalog Beograda i Prištine, vrati pod okrilje SB UN. Zbog pokazane pristrasnosti i nepoštovanja dogovorenog mandata tražimo da država Srbija opozove saglasnost o raspoređivanju Euleksa na području Kosova i Metohije”, navedeno je u zaključcima, uz zahtev da se „ponovo aktivira Unmik civilna misija”.

Odbornici četiri opštine takođe traže da „država Srbija i SB UN obezbede povratak dela srpske vojske i policije i njihovo početno raspoređivanje na sever KiM”.

Povodom zahteva Kfora za uspostavljanje slobode kretanja usvojen je poseban zaključak:

„Zadužuju se predstavnici opština da u razgovoru sa Kforom pronađu rešenje za snadbevanje vojnika Kfora na severu KiM”.

-------------------------------------------------------

Tadić preneo Srbima sa severa KiM podršku i poruku

BEOGRAD– Predsednik Srbije Boris Tadić, kako prenosi beogradska štampa, poručio je Srbima sa severa Kosova da je Beograd čvrsto uz njih, ali da istovremeno mora da se pronađe rešenje za prolazak Kfora kroz barikade.

Tadić je stalno u kontaktu sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem i šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem.

Predsednik je preko njih dvojice poslao poruku Srbima koji danonoćno stoje u blizini prelaza Brnjak i Jarinje da se i dalje bore za svoje interese, ali isključivo mirnim putem, da je država Srbija uz njih, kako u političkom tako i u finansijskom smislu, ali da moraju da otvore prolaze Kforu za snabdevanje - pišu beogradski mediji.

Tanjugu su u Kabinetu predsednika Tadića ponovili da je on svoj stav preneo Srbima sa severa sa Kosova.

Tadić je pre dva dana, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio da bi bio neodgovoran kada bi preko medija sugerisao Srbima sa severa Kosova šta treba da učine i podvukao da on lično ima direktnu komunikaciju sa njima i način da im uputi takvu poruku što je, kako je rekao, već i učinio.

-------------------------------------------------------

Vučić pozvao Kfor da ne upotrebljava silu na severu Kosova

BEOGRAD – Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pozvao je danas Kfor da „ni jednog sekunda” ne pokuša da upotrebi silu na severu Kosova, jer Srbi nikada nisu želeli silu, nego samo mir i da žive na svojim ognjištima.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu ponovio da je vlast pokazala da nema nikakav plan za Kosovo, ali da su Srbi pokazali da su pametniji od vlasti.

„Dobro je što Srbi na Kosovu od početka žele mir i mnogo su pametniji od državnog rukovodstva”, rekao je Vučić.

Agencije

objavljeno: 19.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.