Sastanak bez dogovora, Kfor postavio novi zahtev

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak bez dogovora, Kfor postavio novi zahtev

ZUBIN POTOK -

Sastanak predstavnika opština severa Kosova i Kfora u Zubinom Potoku završen je danas bez dogovora, jer su pripadnici međunarodnih snaga tražili da se sloboda kretanja omogući i Euleksu, zašta predsednici opština, kako su rekli, nisu imali mandat.

Predstavnici Srba ocenili su to kao novi uslov, za koji, kako su kazali, nisu dobili ovlašćenja.

Kada je čuo odgovor, general Luif napustio sastanak

Predsednik opštine Zubin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Potok Dragiša Milović pojasnio je da su predsednici opština dobili obavezu i ovlašćenje da razgovaraju sa Kforom o zahtevu generala Erharda Drevsa da se Kforu omogući da snabdevaju svoje vojnike i vrše rotaciju na administrativnim prelazima.

U prilog tome, Milović je istakao činjenicu da je Drevsov zahtev bio precizan, te da su odbornici predsednike opština ovlastili da dozvole snabdevanje jedinica Kfora i rotaciju vojnika.

"Zamenik komandanta Kfora general General Luif tražio je da se sloboda kretanja omogući istovremeno i Euleksu", rekao je Milović.

On je dodao da su predsednici opština preneli sagovornicima da postoji mogućnost da se Euleksu obezbedi sloboda kretanja, ako vrate kosovske carinike i policajce sa prelaza.

Prema njegovim rečima, odgovor predstavnik Euleksa bio je da oni nemaju mandat da vrate kosovske carinike u Prištinu.

General Luif, kako je rekao Milović, napustio je sastanak nakon što je obavešten da predsednici opština nemaju mandat da donesu odluku o slobodnom kretanju Euleksa.

Milović je naglasio da je postojala spremnost predstavnika Srba da se omogući snabdevanje Kfora na severu Kosova, da su i dalje otvoreni za dogovor, ali da u ovom trenutku sloboda kretanja za Euleks nije moguća.

On je ocenio i da bi bilo loše da se Kfor odluči za nasilnu akciju, te da će predsednici opština i dalje činiti sve da do nasilja ne dođe.

"Moraćemo da ostanemo na barikadama, jer je to jedina šansa da nastavimo borbu. Na njima je da odluče", rekao je Milović.

Sastanak sa predstavnicima Kfora u Zubinom Potoku počeo je odmah posle zajedničkog sastanka odbornika četiri opštine sa severa, na kojem su predsednici opština ovlašćeni da sa Kforom nađu rešenje za snabdevanje i kretanje Kfor.

Barikade ostaju, Kforu prolaz uz civilnu kontrolu

Na zajedničkoj sednici skupština opština Zubin Potok, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić predsednici skupština opština su dogovorili da barikade na magistralnim putevima na severu Kosova i Metohije ostanu, ali da će Kforu biti omogućeno snabdevanje njegovih jedinica u tom delu pokrajine, uz kontrolu od strane građana.

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović rekao je novinarima da usvojeni zaključci ne znače uklanjanje barikada, već samo omogućavanje snabdevanja vojnika Kfora na severu Kosova.

"Ovlašćujemo svoje predsednike opština da iznađu način i mogućnost kako da vojnici budu na vreme obezbeđeni sa svim potrebnim sredstvima", objasnio je on u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima taj prolaz vojnika će biti kontrolisan od strane građana, tako da će barikade ostati, i da je to jedinstven stav odbornika.

Još bez dogovora Srba i Kfora

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je novinarima da još nema dogovora s Kforom o omogućavanju slobode kretanja međunarodnim snagama radi snabdevanja.

Pripadnici Kfora postavili su uslov da se sloboda kretanja omogući i Euleksu, za šta predsednici opština nisu imali ovlašćenje skupština opština, rekao je Ristić.

Božović je konstatovao da su barikade "naše sredstvo borbe za naša prava".

Jedina mogućnost da se iznađe rešenje sa Kforom jeste kontrolisan prolaz vojnika Kfora u određeno vreme sa određenim brojem vojnika, podvukao je on.

Vučić pozvao Kfor da ne upotrebljava silu

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pozvao je danas Kfor da "ni jednog sekunda" ne pokuša da upotrebi silu na severu Kosova, jer Srbi nikada nisu želeli silu, nego samo mir i da žive na svojim ognjištima.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu ponovio da je vlast pokazala da nema nikakav plan za Kosovo, ali da su Srbi pokazali da su pametniji od vlasti.

"Dobro je što Srbi na Kosovu od početka žele mir i mnogo su pametniji od državnog rukovodstva", rekao je Vučić

Predsednik skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić je naglasio da je osnovni zaključak odbornika četiri opštine da se ukloni uzrok za postavljanje barikada, a to je "prisustvo činovnika vlade nepriznatog Kosova".

"Odbornici traže da ih Kfor vrati, kako ih je i doveo. Tada će se ukloniti barikade", rekao je Dobrić.

Srbima na severu, ali i naporima Vlade Srbije u rešavanju kosovskog pitanja, podrška je danas stigla iz Kosovskog okruga, gde za sutra u Gračanici najavljuju skup podrške.

Načelnik tog okruga Goran Arsić preneo je Tanjugu da će sutrašnji skup biti protestna šetnja, kojom će Srbi sa centralnog Kosova pružiti podršku sunarodnicima na severu Kosova.

"Takođe, želimo da uputimo poruku međunarodnoj zajednici da podržavamo napore Vlade Srbije u rešavanju kosovskog pitanja", rekao je Arsić.

Kfor, koji je juče odložio akciju, najavio je da će ukloniti barikade "ako opštinski sastanak ne donese zadovoljavajuće rezultate".

Nedeljković za racionalnu odluku o odnosima s Kforom

Načelnik kosovosko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je jutros da predstavnici Srba sa severa Kosova treba da donesu racionalnu odluku o odnosima sa Kforom i da od državnog vrha Srbije, koji im pruža podršku, imaju preporuku da se ne konfrontiraju sa međunarodnim snagama.

"Mislim da je ovo istorijski trenutak za opstanak Srba na ovim prostorima. Danas na ovoj sednici moramo biti vrlo mudri, odlučni i hrabri i doneti jednu racionalnu odluku", rekao je Nedeljković pred sastanak skupština četiri opštine severa Kosova.

Nedeljković je istakao da su predstavnici Srba u svakodnevnoj komunikaciji sa državnim vrhom Srbije preko ministra za KiM Gorana Bogdanovića.

"Državnih vrh, predsednik države, vlada, svi su iza ovog naroda. Oni daju podršku našoj mirnoj i odlučnoj borbi da istrajemo u našim ciljevima", naveo je zvaničnik.

Istovremeno, dodao je on, imamo preporuke naše državnog vrha da ne smemo da nasedamo na provokacije i da ne smemo da se konfrotiramo i ulazimo u sukobe sa Kforom i ostalim međunarodnim institucijama.

Mirna i hladna noć na barikadama

Srbi na severu Kosova proveli su na izuzetno hladnom vremenu još jednu neprospavanu, ali ipak mirnu noć na barikadama.

Građani su uz vatru proveli noć u šatorima iščekujući odluku odbornika četiri Skupštine opštine sa severa pokrajine koji su za danas u 11 časova zakazali zajedničku sednicu u Zubinom Potoku.

Srbi na barikadama su složni da će se svim legitimnim i mirnim sredstvima boriti protiv instaliranja kosovskih institucija na severu Kosova i od Kfora i drugih međunarodnih organizacija očekuju da ostanu statusno neutralni, odnosno da ne pomažu Albancima u stvaranju nezavisne države.

Sednica je zakazana i zbog zahteva Kfora upućenog Srbima da uklone barikade sa puteva, a njeno održavanje u cilju postizanja rešenja, odložilo je za juče najavljenu akciju Kfora.

"Na sednici ćemo, između ostalog, razgovarati o zahtevu Kfora da komunicira sa svojim vojnicima na prelazima. Njihov zahtev nije uklanjanje barikada već slobodno snabdevanje vojnika", kazao je za agenciju Beta predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je u ponedeljak agenciji Beta da će na sednici biti reči o barikadama, funkcionisanju Kfora i zaštiti srpskih interesa.

"Nastojaćemo da se odnos s Kforom relaksira, kako bi im se stvorili elementarni uslovi za smenu vojnika i snabdevanje hranom i energentima", dodao je predsednik opštine Leposavić.

Zajednička sednica odbornika SO Zubin Potok, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić trebalo bi da počne u 11 sati. Nakon toga, u 14 sati uslediće i redovan sastanak čelnika opština sa predstavnicima Kfora.

Drevs: Sačekaćemo rezultate sastanka

Komandant Kfora, general Erhard Drevs najavio je sinoć da će sačekati rezultate današnjeg sastanka predstavnika opština na severu Kosova i da će nakon toga, ako ne bude pozitivnih rezultata, preduzeti mere na obezbeđivanju slobode kretanja, saopšteno je iz Glavne komande Kfora.

"Nadam se da će predstojeći sastanak dovesti do pozitivnog rezultata. Kfor je spreman i odlučan da preduzme akciju za obezbeđivanje slobode kretanja ukoliko sastanak u sredu ne donese zadovoljavajuće rezultate", rekao je Drevs.

Žitelji severnog Kosova koji dežuraju na barikadama veruju da će odbornici na zajedničkoj sednici predložiti prihvatljivo rešenje za sve strane.

Konvoj Kfora došao je juče oko 11 sati do barikade u selu Jagnjenica, na putu ka prelazu Brnjak. Pukovnik Kfora je tada na barikadi razgovarao sa Ristićem i odlučeno je da se konvoj vrati u bazu i da se akcija odloži do danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak bez dogovora, Kfor postavio novi zahtev

Izvor: Politika, 19.Okt.2011

Četiri opštine sa severa KiM traže da se na njihovoj teritoriji ne primenjuju dosadašnji dogovori iz dijaloga sa Prištinom i da se opozove saglasnost za raspoređivanje misije EU na Kosovu...BEOGRAD – Sastanak u Zubinom Potoku završen je bez dogovora, a Kfor je postavio novi zahtev da se i Euleksu...

Nastavak na Politika...

Sastanak bez dogovora, Kfor postavio novi zahtjev

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2011

BEOGRAD - Sastanak u Zubinom Potoku završen je bez dogovora, a Kfor je postavio novi zahtjev da se i Euleksu obezbijedi nesmetano kretanje po sjeveru Pokrajine, izjavio je danas predsjednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Još bez dogovora Srba i Kfora

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2011

ZUBIN POTOK - Sastanak predstavnika opština sjevera Kosova i Kfora u Zubinom Potoku završen je danas bez dogovora, jer su pripadnici međunarodnih snaga tražili da se sloboda kretanja omogući i Euleksu, zašta predsjednici opština, kako su rekli, nisu imali mandat.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bez dogovora Kfora i Srba

Izvor: Mondo, 19.Okt.2011

Sastanak predsednika četiri opštine sa severa Kosova i predstavnika Kfora završen je danas bez dogovora, a Kfor je postavio nov zahtev - da se i Euleksu obezbedi nesmetano kretanje po severu Pokrajine, izjavio je predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Nastavak na Mondo...

KFOR IMA NOVI ZAHTEV!

Izvor: Kurir, 20.Okt.2011, 08:07

ZUBIN POTOK - Kfor odbio pruženu ruku! Pregovori predsednika četiri srpske opštine i predstavnika Kfora u Zubinom Potoku juče su propali...ZUBIN POTOK - Kfor odbio pruženu ruku!..Pregovori predsednika četiri srpske opštine i predstavnika Kfora u Zubinom Potoku juče su propali...Predstavnici Kfora...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.