KFOR IMA NOVI ZAHTEV!

Izvor: Kurir, 20.Okt.2011, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR IMA NOVI ZAHTEV!

ZUBIN POTOK - Kfor odbio pruženu ruku! Pregovori predsednika četiri srpske opštine i predstavnika Kfora u Zubinom Potoku juče su propali.

ZUBIN POTOK - Kfor odbio pruženu ruku!

Pregovori predsednika četiri srpske opštine i predstavnika Kfora u Zubinom Potoku juče su propali.

Predstavnici Kfora nisu prihvatili ponudu Srba sa severa da se samo Kforu dozvoli prolaz do prelaza Jarinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Brnjak i baze Noting hil kod Leposavića, već su ultimativno zatražili da se sloboda kretanja odmah obezbedi i za pripadnike misije Euleks na Kosovu. Posle sat i po, sastanak je naprasno prekinuo austrijski general Johan Luif, zamenik komandanta Kfora. Predsednici opština kažu da je Luif na sastanku bio veoma arogantan i da se ponašao neprimereno za jednog oficira.

- Ponudili smo Kforu prolaz do Jarinja i Brnjaka i snabdevanje jedinica, a oni su uzvratili ultimatumom, da prolaz traže i za misiju Euleks! Rekli smo da za takav dogovor nemamo mandat Skupštine. Imam utisak da je Kfor i došao juče s namerom da ne dođe do dogovora - rekao je posle sastanka Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.

Na pitanje da li posle takvog završetka sastanka očekuje da će snage Kfora napasti barikade, Ristić je odgovorio da „Srbe neće iznenaditi ako se Kfor odluči na takav potez, koji će biti katastrofalan“.

- Dovedeni smo u situaciju da ili priznamo nezavisno Kosovo, ili nemamo pravo na život. Očito je da su oni spremni da nastave s nasilnim potezima - rekao je Ristić.

Zahtevi Skupštine Srba sa severa Kosova

Predstavnici četiri srpske opštine na severu Kosova održali su juče zajedničku sednicu, na kojoj su usvojeni sledeći zahtevi:

* Da Srbija i SB UN obezbede povratak srpske vojske i policije na severu Kosova

* Da se ne primenjuju dosadašnji dogovori postignutih u dijalogu Beograda i Prištine

* Da se opozove saglasnost o raspoređivanju misije Euleks i ponovno aktiviranje misije Unmik
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.