Sabor SPC: Ne sme biti ni posrednog ni neposrednog prihvatanja nezavisnosti Kosova

Izvor: Beta, 19.Maj.2023, 12:02

Sabor SPC: Ne sme biti ni posrednog ni neposrednog prihvatanja nezavisnosti Kosova

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da bi bilo kakvo, posredno ili neposredno, prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u direktno suprotnosti sa međunarodnim pravom, poveljom UN i drugim aktima i principima."Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN ni većine zemalјa sveta, uklјučujući i pet zemalјa EU. To bi neizbežno izazvalo pojačano iselјavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko poreklo i veru, nego i sam opstanak našeg naroda na njegovim vekovnim ognjištima. Rešenja zato treba tražiti isklјučivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu", saopštio je Sabor SPC koji je u redovnom godišnjem zasedanju.SPC je navela da su Srbi, nakon više desetina napada na njih i njihove domove na Kosovu, odlučili da napuste kosovske institucije dok se ne upostavi Zajednica srpskih opština, što je u skladu sa već potpisanim dogovorom sa Prištinom u Briselu, uz posredovanje EU."Jasno se vidi da je cilј kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome slobodnog i normalnog života za Srbe teško može da bude. Crkva i ovom prilikom osuđuje sve napade na srpski narod, njegove svetinje i imovinu, naročito pak terorističke oružane napade na pojedine Srbe, uklјučujući i decu, kao ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Sabor SPC: Ne sme biti ni posrednog ni neposrednog prihvatanja nezavisnosti Kosova

Izvor: Danas, 19.Maj.2023

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da bi bilo kakvo, posredno ili neposredno, prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u direktno suprotnosti sa međunarodnim pravom, poveljom UN i drugim aktima i principima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.