ŠTA SU NAREDNI KORACI NA KiM? Nakon sastanka sa Vučićem oglasio se Lajčak: Imali smo iskren i otvoren razgovor... (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 16:16

ŠTA SU NAREDNI KORACI NA KiM? Nakon sastanka sa Vučićem oglasio se Lajčak: Imali smo iskren i otvoren razgovor... (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je tokom sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vučićem sa njim razgovarao o daljem putu dijaloga, uljučujući potrebu za održavanjem novih lokalnih izbora uz učešće Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- Nastavio sam svoju posetu susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imali smo iskren i otvoren razgovor o daljem putu, uključujući potrebu za novim lokalnim izborima uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu. Sastanak i putovanje pomogli su da se se stekne jasnija slika o narednim koracima - napisao je Lajčak na svom nalogu na Tviteru.

I continued my visit to meet with @predsednikrs @avucic. We had an honest and open conversation on the way forward, including the need for new local elections with participation of K-Serbs and return to the Dialogue. The meeting and the trip helped to get clarity about next steps pic.twitter.com/2KQIGx88iK

— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) July 5, 2023

Predsednik je nakon razgovora poručio da je tokom sastanak upozorio da su Srbi na KiM izložen ''najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina''.

Još jednom sam upozorio na to da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina i ponovio zahteve za poštovanje njihovih prava i bezbednosti. Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažuje po svim tim pitanjima - naveo je predsednik Srbije na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Lajčak se prethodno sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, predsenicom institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristučom i šefom Delegacije EU u Prištini Tomašom Suniogom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Tekst koji je Vučić pomenuo u Predsedništvu: Betelova inicijativa značajna, ali Luksemburg nije jak igrač

Izvor: Danas, 06.Jul.2023, 13:15

Evropska unija želi da uveća svoj uticaj u regionu, naročitu u doba oružanog sukoba u Ukrajini. Ne treba zaboraviti da je upravo premijer Luksemburga Gzavije Betel na samitu u Moldaviji učinio da se susretnu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.