ŠTA SMO PRIHVATILI U BRISELU:  Da li je Ahtisarijev plan bio “Božji dar” u poređenju sa sadašnjim rešenjem?

Izvor: S media, 23.Apr.2013, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA SMO PRIHVATILI U BRISELU: Da li je Ahtisarijev plan bio “Božji dar” u poređenju sa sadašnjim rešenjem?

Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije postignut je 19. aprila u Briselu uz posredovanje EU. Srpski premijer Ivica Dačić rekao je nakon desete runde dijaloga da je “to do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu". Nekoliko dana ranije, premijer je tvrdio da je Ahtisarijev plan bio “Božji dar” u poređanju sa sadašnjim predlogom.

Sa druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kosovski premijer Hašim Tači je uveren da je briselski sporazum priznanje Kosova. “Ugovor je parafiran između dve države i predstavlja de jure priznanje Kosova od Srbije", rekao je Tači.

“Nećemo nasedati na izmišljotine Hašima Tačija. Svesni smo težine situacije i velike odgovornosti koju nosimo za budućnost Srbije i celog našeg naroda. U ovom trenutku, ovo je maksimum koji smo mogli da izvučemo za naš narod na Kosovu i Metohiji. Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, niti će to ikada učiniti", poručio je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

“Srbima se na silu menja identitet”

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da Srbi sa severa Kosova ne mogu da prihvate briselski sporazum, jer “ne pruža garancije Srbima da će opstati na Kosovu”.

“Ahtisarijevim planom je Srbima nuđena mirna integracija u kosovsko društvo, odnosno nezavisno Kosovo. I ovim sporazumom Srbima je nuđeno nešto slično Ahtisarijevom planu. Ali, ovo što je ponuđeno Srbi ne mogu da prihvate, jer ne žele da žive u nezavisnom Kosovu, ne žele albanske insitucije. Iskustvo nas je naučilo da tamo gde nema srpskih institucija nema ni Srba”, poručuje Pantić.

Pantić ističe da i po Ahtisarijevom planu i po rešenju iz Brisela, Srbi ne mogu da se izjašnjavaju kao državljani Srbije, već im se nudi dvojno državljanstvo.

“Na silu im se menja identitet, u svim ličnim dokumentima koje izdaju institucije privremene smouprave na KiM kao nacionalnost upisuje se „Kosovar“ a ne Srbin, to je za nas neprihvatljivo i Srbi će se radije odlučiti na iseljavanjenego da budu državljani neke kvazidržave”, poručio je predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

“Ahtisarijev plan i sporazum u Briselu se ne razlikuju mnogo”

„Dobro je što je postignut sporazum. Nema velike razlike između briselskog sporazuma i Ahtisarijevog plana, po kvalitetu veoma su slični”, ocenjuje potpredsednik skupštine Kosova Petar Miletić.

Miletić smatra da su rešenja predviđena za pravosuđe i policiju najsličnija rešenjima Ahtisarijevog plana, a da je razlika u tome što je na severu sada predviđen i regionalni komandir.

I izbor predsednika opštinskih sudova je veoma sličan Ahtisarijevom rešenju, kaže Miletić i dodaje da je i zajednica srpskih opština bila predviđena tim planom, “samo ne tako detaljno kao što se sada reguliše briselskim sporazumom.“

„Teško je reći koji je plan bolji, rađeni su u različitom vremenu i okolnostima, ali izgubili smo vreme, mogla je situacija i pre tri – četiri godine da se reguliše“, smatra Miletić.

“Briselski sporazum je prevazišao Ahtisarijevo rešenje”

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Beogradu i Banjaluci Brano Miljuš objašnjava da sporazum u Briselu nije klasičan ugovor, da u njemu nisu naznačene ni ugovorne strane i da je to “namerno i vrlo vešto nedorečeno”, kako bi bilo potpuno otvoreno za različite opcije.

“Ahtisarijev plan je ovim sporazumom dostignut, pa i prevaziđen. Briselski sporazum je otvoren, pruža više mogućnosti, Ahtisari bi bio sada preuzak, nismo pogrešli što smo ga odbili. Ali, bliži smo sada principima iz Dejtonskog sporazuma nego Ahtisarijevog plana koji je bio zakovan i dao svoj maksimum u vremenu u kome je nastao”, objašnjava profesor Miljuš.

Profesor ocenjuje da je Srbija dostigla maksimum i da ukoliko budemo “pametni i odmereni, mudri i dostojanstveni možemo još postići u narednim fazama”.

Marija Dimitrijević

Foto: Beta/Council of the EU/Ćristos DOGAS/DS
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.