SNAŽAN ODGOVOR SRBIJE NA PRITISKE BRISELA: Premijerka podvukla jasne CRVENE LINIJE! Evo preko čega nećemo preći

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2023, 08:59

SNAŽAN ODGOVOR SRBIJE NA PRITISKE BRISELA: Premijerka podvukla jasne CRVENE LINIJE! Evo preko čega nećemo preći

Danas se održava samit lidera Zapadnog Balkana sa liderima iz EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju Evropske Unije, štiteći interese Republike Srbije.

Jasne crvene linije Srbije su nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova i Metohije kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija Ujedinjenih nacija.

Republika Srbija je u rezervi jasno stavila do znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

U dokumentu stoji i sledeće:

- Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom 'Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023.' kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom.

Dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji," kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje tzv. “Kosova”.

Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. “Kosova” u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. “Kosova”. Gore pomenuti dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Dalje, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka Srbije, štiteći interese Srbije, uložila rezervu na deklaraciju EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2023

Predsednica Vlade Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju EU "Samit EU - Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023", štiteći interese Republike Srbije, a u rezervi je jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, saopštila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.