SADA MOŽETE SAMO DA SANJATE EVROPU: Oštra reakcija iz EU posle odluke Kosmeta da otvori ambasadu u Jerusalimu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2021, 17:11

"SADA MOŽETE SAMO DA SANJATE EVROPU": Oštra reakcija iz EU posle odluke Kosmeta da otvori ambasadu u Jerusalimu

Usklađivanje sa EU politikama i standardima je jedan od osnovnih uslova pristupnog procesa

Portparol Evropske unije Peter Stano kaže da je za žaljenje odluka takozvanog Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu i da takvo ponašanje skreće Prištinu od EU pozicija.

- Kosmet je označio EU integracije za svoj strateški prioritet i od njega se očekuje da se ponaša u skladu sa tom obavezom - kaže Stano.

On je, odgovarajući na pitanje medija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o mogućim posledicama po Prištinu zbog ovakvog poteza, naglasio da EU i zemlje članice očekuju od takozvanog Kosova da napreduju na evropskom putu tako što će se usklađivati sa EU politikama i principima.

- Ako ne ispunjavate postavljene uslove onde ne možete ni da sanjate da ćete se ikada priključiti EU - poručuje Stano.

Na pitanje albanskih medija kako EU reaguje na dokument kojim se Srbija u Vašingtonu obavezala da će učiniti isto što i takozvano Kosovo, i otvoriti ambasadu u Jerusalimu, Stano napominje da "Srbija još nije krenula u pravcu otvaranja ambasade" i podeća da se i od Srbije očekuje da "postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU".

- - kaže Stano.

Na dalje insistiranje albanskih medija na tome da "Srbija do sada nije imala konsekvence zbog svog neusklađivanju sa spoljnom politikom EU - Stano ponavlja da je proces pristupanja "proces u kome se isporuka obaveza očekuje postepeno, a ne odjednom".

Stano je još jednom ponovio da EU "ne traži od Kosmeta da nešto uradi ili ne, ali da postoje kriterijumi koji moraju da se ispune ako se želi članstvo".

- Mi samo očekujemo da se ponašate u skladu sa onim što ste sami izjavili da vam je cilj - zaključuje Stano.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.