SAD pozvale Nemačku i EU da uvedu moratorijum na izgradnju gasovoda „Severni tok 2“

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2020, 11:46

SAD pozvale Nemačku i EU da uvedu moratorijum na izgradnju gasovoda „Severni tok 2“

Američka ambasada u Berlinu pozvala je Nemačku i Evropsku uniju da uvedu moratorijum na izgradnju gasovoda "Severni tok 2". Robin Kvinvil, vršilac dužnosti ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Nemačkoj, rekao za "Handelsblat" da bi takva odluka bila jasan signal da EU više neće tolerisati „rusko uporno zlonamerno ponašanje“, prenose RIA Novosti. Prema rečima diplomate, "Severni tok 2" nije „samo ekonomski projekat“, već „politički instrument“ čiji je cilj „zaobilaženje Ukrajine i podela Evrope“.
Predstavnik Nemačke pomorske i hidrografske agencije prethodno je izvestio da će operater "Severnog toka 2", "Severni tok 2" AG, nastaviti polaganje gasovoda 5. decembra. Za ovo će se, pretpostavlja se, koristiti plovilo „Akademik Čerski“ sa dinamičkim sistemom pozicioniranja. U četvrtak je napustio luku Kalinjingrad, a ranije u subotu zaustavio se na oko 150 kilometara od luke Mukran, logističke baze projekta. Kompanija je za RIA Novosti potvrdila planove za nastavak polaganja cevi u decembru u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Nemačke pomoću usidrenog plovila. Podlagač cevi "Fortuna" ispunjava ove zahteve. U subotu je brod napustio luku Vismar i krenuo prema severoistoku, prema luci Rostok. Početkom decembra Savezni zavod za brodarstvo i hidrografiju Savezne Republike Nemačke složio se da postavi glavni vod u nemačkim vodama do kraja godine. Za nastavak rada u januaru-aprilu biće potrebna dodatna dozvola, a prijava se već razmatra. SAD protiv "Severnog toka 2" "Severni tok 2" predviđa izgradnju dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Sjedinjene Države promovišu svoj tečni prirodni gas u Evropi i pokušavaju da spreče završetak ruskog gasovoda. U oktobru je Vašington proširio ekonomska ograničenja protiv "Severnog toka 2" proširivanjem sankcija. Sankcije se sada odnose na kompanije koje pružaju usluge, opremu ili sredstva za modernizaciju ili opremanje brodova na projektu. Kompanija za sertifikaciju "Det norske veritas" već se povukla iz projekta. Dan ranije, Kongres SAD-a odobrio je nacrt budžeta za odbranu, koji sadrži nove mere protiv "Severnog toka 2". Dokument predviđa sankcije protiv kompanija koje promovišu prodaju, zakup i upotrebu brodova za polaganje cevi, kao i pružanje osiguranja i tehničkih usluga. U novembru je nemačka vlada još jednom kritikovala eksteritorijalne sankcije protiv ruskog gasnog projekta. U Berlinu je naglašeno da će dalje aktivnosti koordinisati sa evropskim partnerima, Evropskom komisijom i kompanijama uključenim u izgradnju gasovoda.
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.