SAD i EU se slažu da Srbija treba da prizna Kosovo, ali se ne slažu kako

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 10:33

SAD i EU se slažu da Srbija treba da prizna Kosovo, ali se ne slažu kako

Priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije je glavni geostrateški cilj na Balkanu, kako za Vladu SAD, tako i za EU, piše Forin polisi.

Međutim, zapadne sile duboko su podeljene oko toga kako to postići, piše u svojoj analizi "Forin polisi", koju prenosi portal Kosovo online.

Prestižni američki časopis dao je komentar razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << događaja vezanih za objavljivanje optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, dok je bio na putu za Vašington, prenosi Koha.

"Preovlađujući stav u Briselu je da to treba učiniti podsticanjem Srbije da prihvati status kvo i dobrovoljno se odrekne svojih zahteva po pitanju Kosova - pristupa koji je vlada u Beogradu uporno odbijala", navodi se u tekstu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, s druge strane, dodaje se, mnogo je fleksibilnija, jer je u prošlosti govorila da će prihvatiti "svako uzajamno prihvatljivo rešenje", za koje se smatrala i korekcija granica.

U analizi američkiog časopisa navodi se da bi takav sporazum bio u suprotnosti sa interesima Brisela, pa tajming kada je objavljena optužnica protiv Tačija, za neke i nije slučajan.

EU je više puta odbijala razmenu teritorija, sam specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je naglasio da razmena teritorija "nije na dnevnom redu i ne bi trebalo da bude na dnevnom redu".

S druge strane, Trampova administracija, čini se, spremna je da podstakne svako rešenje koje bi mogla proglasiti spoljnopolitičkom pobedom, uoči predsedničkih izbora u novembru.

Sastanak specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem je možda za sada otkazan, ali činjenica da je takav sastanak bio zakazan trebalo bi da poslužiti za buđenje Brisela, navodi se u tekstu.

U protekloj deceniji, dodaje se, EU je bila toliko zaokupljena svojim brojnim krizama da nije bilo puno prostora da se pozabavi Balkanom.

To povlačenje oslabio je uticaj Evrope u regionu, piše "Forin polisi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.