SAD: Od kritične važnosti je uspostavljanje Zajednice srpskih opština

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 18:56

SAD: Od kritične važnosti je uspostavljanje Zajednice srpskih opština

Predstavnik SAD u UN rekao je danas da ta zemlja zajedno sa evropskim partnerima nastavlja sa čuvanjem demokratije, multietničkih društava i vladavine prava.

'To je kritično pitanje. Podržavamo dijalog Beograda i Prištine pod posredstvom EU, cenimo napore Džozepa Borelja i Miroslava Lajčaka pri posredovanju'', rekao je on i dodao da su tzv. Kosovo i Srbija napravile krucijalan korak potpisivanjem Briselskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma.

''Ohrabrujemo obe strane da primene obaveze i zaobiđu krize, putem dijaloga. Nadamo se da ćemo videti još ovakvog duha na narednom sastanku 2. maja'', rekao je on.

Američki predstavnik je istakao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština od strane prištinskih vlasti, na način koji se poklapa sa ustavom tzv. Kosova, ''kritično'' važan deo sprovođena dogovora. Zamenik je istakao da je vreme za UN da preuzme važniju ulogu kada je reč o KiM.

''Cenimo UNMIK, koji je radio svoj posao od 1999, ali moramo reći da je ta misija do kraja ispunila svoj mandat'', rekao je američki predstavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.