Izvor: RTS, 26.Okt.2021, 14:10

Ružić i Žofre: EU u reformu obrazovanja u Srbiji uložila više od 100 miliona evra

Evropska unija je najveći partner Republike Srbije u modernizaciji sistema obrazovanja. Od predškolskog i osnovnog vaspitanja i obrazovanja, preko srednjeg stručnog i visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih - EU je najvažniji partner Srbije kada je reč o uvođenju novih standarda, razvoju programa nastave i učenja, stručnom usavršavanju nastavnika i finansiranju nove školske opreme. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Emanuel Žofre, novi šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, rekao je za RTS da je obrazovanje najbolje ulaganje koje možete da se učini zbog čega je, kaže, slogan kampanje UN "Znanjem menjamo svet".

"Istovremeno znamo da se znanje menja i obrazovanje mora da bude prilagođeno ovim vremenima i moramo da se pripremamo za neophodne veštine za tržište rada u budućnosti. Zato obrazovanje mora da bude kvalitetno i inovirano", istakao je Žofre.
Prema njegovim rečima, treba premostiti digitalni jaz koji postoji i biti siguran da svi imaju odgovarajuće veštine za savremeno doba.
Govoreći o poglavlju 26, Žofre je rekao da je ono privremeno zatvoreno, a da je Srbija ocenjena kao umereno pripremljena.
"Obrazovanje je stalno u pokretu i zato su potrebne dodatne reforme ali smo u dobroj poziciji kada je reč o nastavku reformi", kaže Žofre dodajući da će biti ponovo potpisan ugovor o produženju čuvenog programa Erazmus plus.
Ministar prosvete Branko Ružić navodi da je EU od 2003. naovamo izdvojila više od 100 miliona evra za reformu svih nivoa obrazovanja u Srbiji.
"U tom smislu EU je najveći donator. Reforma našeg obrazovanja i strategija koja važi do 2030. inkorporirala je u sebe sve reformske korake, mnogo je inovacija, mnogo je poztivnih primera", navodi Ružić.
Podseća da je više od 10.000 učenika prošlo jedan od 53 profila dualnog obrazovanja, dodajući da je sa više od 880 kompanija napravljena saradnja.
Prema njegovim rečima, ciljevi su da se dostupnost obrazovanja omogući svakom đaku i studentu, kao i da se premosti svaki jaz koji postoji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.