Rusija se pridružila sankcijama Belorusije protiv Zapada

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2020, 19:26

Rusija se pridružila sankcijama Belorusije protiv Zapada

Recipročne sankcije Belorusije automatski će delovati u Rusiji u skladu sa savezničkim obavezama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. "Umesto da igra konstruktivnu ulogu i pomogne u stabilizaciji situacije u Belorusiji, Evropska unija je odlučila da sledi vođstvo pojedinih zemalja članica koje su sklone daljem `ljuljanju` unutrašnje političke situacije u Belorusiji. Pozivamo EU da razmisli o opasnim posledicama takve linije", saopštila je portparol Ministarstva Marija Zaharova, prenose RIA Novosti. Prema njenim rečima, Moskva odluku Brisela o uvođenju sankcija protiv Minska smatra „otvorenim i neprihvatljivim pritiskom na beloruske vlasti koje ulažu napore da normalizuju situaciju u zemlji“. Ranije je na samitu šefova država EU odobren spisak sankcija na kojem se nalazi oko 40 građana Belorusije, uključujući bezbednosne zvaničnike i predstavnike izbornih tela. Optuženi su za "nasilje nad demonstrantima i falsifikovanje izbornih rezultata". Minsk je zauzvrat danas saopštio o „recipročnim ograničenjima“. Lista recipročnih sankcija nije objavljena zbog „ustaljene civilizovane diplomatske prakse“. Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije takođe je primetilo da bi dalja promocija „sankcionog zamajca“ mogla da dovede do ozbiljnijih posledica kao što je povlačenje zemlje iz zajedničkih programa i projekata, kao i revizija nivoa diplomatskog prisustva „do odluke o celishodnosti održavanja diplomatskih odnosa“. Kasnije su sankcije uvedene i protiv nekih zvaničnika Velike Britanije i Kanade.

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zaharova: Sankcije Minsku su surov pritisak na vlast Belorusije

Izvor: Blic, 02.Okt.2020

Sankcije EU protiv zvaničnika Belorusije su surov pritisak na vlasti koje naporno rade na normalizaciji te zemlje, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.