Rusija se buni: EU mora da utiče na Kosovo

Izvor: B92, 21.Sep.2018, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se buni: EU mora da utiče na Kosovo

Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednosti UN, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov se u Banjaluci sastao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Lavrov je, kako se navodi u saopštenju kabineta srpskog šefa diplomatije, ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Dačić je informisao ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine i ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Dačić i Lavrov ocenili su da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju ocenivši da su ti odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva.

Lavov je preneo Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i da ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.