Rusija predložila EU nove ideje izlaska iz krize

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija predložila EU nove ideje izlaska iz krize

19.03.2012. -

Dublja saradnja s Rusijom u sferi energetike mogla bi da doprinese sanaciji ekonomije Evrope. Takvo je mišljenje iznela predsednik Saveta Federacije Valentina Maivijenko, istupajući u Parizu na 14. sednici Udruženja evropskih senata.

Obrativši se učesnicima susreta u Luksemburškom dvorcu, Valentina Matvijenko je nazvala današnju ekonomsku krizu, koju preživljava čitav svet, kvalitativno novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pojavom. Radi njenog savlađivanja potrebni su nove ideje i nestandardni prilazi. Moskva je spremna da pomogne Evropi da se bori protiv ekonomskog pada, - izjavila je Valentina Matvijenko.

Rusija se aktivno priključila merama za održavanje postradalih evropskih ekonomija, Moskva učestvuje u razradi kolektivnih rešenja preko MMF. Kako je izjavio šef vlade RF Vladimir Putin, ne isklučujemo ni mogućnost pružanja u nizu slučajeva direktne finansijske pomoći.

Istovremeno recipročno partnerstvo između RF i EU nije moguće dok postoje prepreke, - nastavila je Matvijenko. Jedna od takvih prepreka će verovatno uskoro nestati. Gornji dom Poljskog sejma je spreman da izađe ususret ruskim navijačima na šampionatu Evrope, koji će biti održan ovog leta u Poljskoj i na Ukrajini. U to je uverio Valentinu Matvijenko njen poljski kolega Bogdan Borusevič. U kuloarima sednice Udruženja evropskih senata oni su razmotrili proceduru ratifikacije Sporazuma o malom prigraničnom kretanju između Kalinjingradske oblasti i prigraničnih rejona Poljske. Ako taj dokument bude usvojen, stanovnici Kalinjingradske oblasti će moći bez vize da dođu na fudbalske utakmice u Poljsku. Inače ukidanje viznog režima između RF i zemalja EU moglo bi da postane jak podstrek za evrorsku integraciju, ono bi proširilo kulturne i poslovne veze, naročito za srednji i mali biznis. Znatan korak je u tom smeru učinila Francuska, - istakla je Valentina Matvijenko.

Napori Rusije, koje ona ulaže radi osiguranja bezviznog režima, već imaju svoje rezultate. Francuska je učinila prvi ozbiljni korak ove godine, olakšavši izdavanje viza za ljude, koji su već ranie posetili tu zemlju. I ruski MIP je dao naloge za slične povoljne uslove za Francuze, koji planiraju posetu Rusiji. Dakle, Francuska može da postane dobar uzor za što skorije ukidanje viza između RF i EU u celini. Likvidacija viznih barijera će otvoriti šire mogućnosti za kontakte biznisa, delatnika kulture i sporta, mladih.

U Parizu se Valentina Matvijenko srela s ministrom inostranih poslova Francuske Alenom Žipeom. Jedna od osnovnih tema razgovora je bila situacija u Siriji. Stavovi Rusije i Francuske o Siriji uglavnom se poklapaju, - konstatovala je Valentina Mativijenko u ekskluzivnom intervjuu Glasu Rusije.

U glavnom pitanju nema protivrečnosti. Mi smo zainteresovani da bi oružani sukobi u Siriji bili obustavljeni što pre i počeo unutrašnji dijalog svih zaraćenih strana. Osnovna nesuglasica je činjenica da Francuska poziva na obustavu nasilja isključivo zvanične vlasti Sirije, a Rusija se pridržava uzdržanijeg prilaza, obrativši svoje pozive da se položi oružje svim stranama, koje učestvuju u oružanoj konfrontaciji: i vladi, i opoziciji.

Rešenje sirijske krize, prema mišlenju Valentine Matvijenko, mora da nađe sam narod te zemlje bez mešanja spolja i nametanja recepata. Ona je podvukla važnu ulogu 5 principa regulisanja sirijske krize, koje su razradili Rusija i LAD. Mi ćemo ih propagirati u SB UN, - istakla je Matvijenko.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.