Rusija i Poljska: na putu zbližavanja

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Poljska: na putu zbližavanja

29.10.2010. -

Moskva računa da će EU promeniti svoja pravila kako bi stanovnici Kaljiningradske oblasti mogli bez prepreka da putuju u Evropu i nazad. Ovo je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov posle zasedanja Komiteta za pitanja strateške rusko-poljske saradnje. O detaljima iz Varšave naš specijalni izveštač Jelizaveta Isakova.

Po rečima ruskog ministra, Evropska komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << slepo prati svoja pravila u pogledu pograničnog kretanja, stvara realne probleme za obične građane.

Mogu da potvrdim da aktivno radimo sa svim članovima EU, između ostalog sa Briselom. Kako bi pravila koja su u Evropskoj komisiji, nažalost, bila uvedena, bila promenjena. Nema pravila bez izuzetaka, tim pre kada je svima očigledno da u datom slučaju slepa primena ovog šablona prosto protivreči zdravom razumu, stvara relane probleme za ljude: za građane Rusije i građane Poljske. Nadam se da će razum prevladati.

Sa svoje strane, ministar inostranih poslova Poljske Radoslav Sikorski je istakao da je sporazum već gotov. Po pitanju uprošćavanja viznog režima sa Kaljiningradskom oblasti Moskvi i Varšavi pošlo je za rukom da ubedi Ministarstvo inostranih poslova zemalja EU. Ostaje da se ubede samo ministri bezbednosti. Indikativno je da je uoči zasedanja rusko-poljskog komiteta premijer Poljske Donald Tusk izjavio da se Varšava pozitivno odnosi prema liberalizaciji viznog režima za stanovnike Kaljiningradske oblasti, sve do ukidanja viza. Za sada proširenju važenja budućeg sporazuma na čitavu terotoriju Rusije smeta aktuelni pravilnik EU. Po njemu region važenja sporazuma treba da bude ograničen na zonu od svega 30 kilometara.

Diskusija u Varšavi danas se nije ograničila samo temom viza. Članovi komiteta, koji su se okupili u bivšoj letnjoj rezidenciji poljskih kraljeva, održali su široko razmatranje. Pitanja ekonomije i saobraćaja, jačanje veza u oblasti kulture, turizma, aktivizacije omladinskih razmena i međuregionalna saradnja – sve je bilo odraženo u diskusiji. Posebno se razmatrao poljsko-ruski dijalog o gasu. Sutra u Varšavi potpredsednici vlada Rusije i Poljske Igor Sečin i Voldemar Pavljak treba da potpišu nove međuvladine protokole o gasu. Oni će biti osnova za dalje jačanje saradnje Rusije i Poljske u gasnoj sferi. Naš zajednički cilj je učiniti rusko-poljske odnose zaista višestranim, okrenutim praktičnim interesima običnih građana, izjavio je na otvaranju zasedanja rusko-poljske komisije ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Po njegovim rečima, rezultat aktualnog sastanka će biti predstavljanje obimnih referata predsednika Rusije i Poljske. To će omogućiti pripremu niza značajunih bilateralnih sporazuma za predstojeći rusko-poljski samit početkom decembra u Varšavi. Upravo oni će na kraju potvrditi pozitivnu tenedciju koja je danas prisutna u dijalogu Moskve i Varšave.

Izvor: Gollos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.