Rusija: Kijev mora ispoštovati obećanje o deeskalaciji situacije

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2014, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Kijev mora ispoštovati obećanje o deeskalaciji situacije

20.04.2014. -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je izrazilo ogorčenje zbog smrtonosne pucnjave u subotu uveče na demonstrante u gradu Slavajnsku u istočnoj Ukrajini. Kijev mora da uradi sve da se zaustavi nasilje .

Rusija, Ukrajina, SAD i EU su se složile ove nedelje u Ženevi na mapi puta da se smire tenzije u protestima zahvaćenim u istočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajini . Sporazum obuhvata razoružanje paravojnih formacija na obe strane u sukobu.

Ipak, u subotu uveče upad "Desnog sektora", paravojne formacije, završio sa sa 6 ubijenih osoba u Slavjansku, gradu u regionu Donjeck pod kontrolom proruskih demonstranata.

Moskva je osudila nasilje u nedelju i saošptila da Kijev nije spreman da sprovodi sporazum iz Ženeve.

"Ruska strana je besna na provokaciju, zbog toga što Kijev ne želi da stavi pod kontrolou i razoruža nacionaliste i ekstremiste", saopšteno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da Moskva "insistira na strogom pridržavanju ukrajinske strane, svojih obaveza, da se de-eskalira situacija u jugoistočnoj Ukrajini."

Ženevski dokument posle maratonskih pregovora ima za cilj da smiruje ukrajinsku političku krizu. Pored razoružavanja paravojnih grupa, on predviđa amnestiju za demonstrante koji ne učestvuju u nasilnim zločinima, kao i pripremu ustavne reforme da bi se obezbedila veća autonomija za ukrajinske regione.

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina: Žrtve u sukobu kod Slavljanska

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2014

Nekoliko osoba poginulo je u pucnjavi u mestu Bilbasivka u blizini Slavljansa, grada koji je pod kontrolom proruskih separatista, stavljajući na ozbiljan test međunarodni sporazum koji je trebalo da smiri tenzije ukrajinske krize.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.