Radulović predao Davenportu pismo o Trepči

Izvor: RTS, 04.Nov.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radulović predao Davenportu pismo o Trepči

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović predao je šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu pismo u kojem upozorava da je odlukom kosovske skupštine o konfiskaciji imovine rudnika Trepča prekršen jedan od osnovnih civilizacijskih principa - neprikosnovenost imovine.
U saopštenju DJB se navodi da je Radulović ukazao da je u pitanju presedan po kome će, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU ne zaštiti principe na kojima i sama počiva, otvoriti mogućnost da, recimo, Turska konfiskuje rusku "Sberbanku", Rusija norveški "Telenor" ili Srbija hrvatsku "Ideu" ili nemački "Hemofarm".
I to, kako se navodi, sve sa pozivom na sporni zakon i “dobru praksu” u slučaju Trepče.
Radulović je Davenportu ukazao da su se kosovske institucije umešale u privatnu svojinu.
Izneo je, kako se navodi, da je Kombinat Trepča u svojini akcionara, pravnih lica, čiji je osnovni osnivački kapital 108.293.888,80 evra.
Većinski vlasnik je Fond za razvoj Republike Srbije, prema saopštenju sa 78,5 odsto vlasništva.
Značajan kapital poseduju i kompanije poput "Generaleksporta" u stečaju sa 9,7 odsto, Progres Beograd sa 2,8 odsto, banke: "Jugobanka" sa 3,3 odsto i "MTS banka" sa 2,7 odsto, EPS sa 2,1 odsto, "Dunav osiguranje", ali i kompanije "Ratko Mitrović" d. o. o. , IMK 14. oktobar u stečaju, "Termoelektro" d.o.o.
Radulović je, napominje se, upozorio da kosovski zakon, osim konstatacije da kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kapitala, a zaposleni 20, ne sadrži bilo kakve druge relevantne odredbe i zato pomenuti akt nije zakon, već jednostrana odluka o otimanju imovine i negiranju prava svojine.
Radulović je ranije pismo uputio evropskim institucijama, vladama država članica EU i ambasadorima država EU u Beogradu.
Radulović podseća da Republika Srbija, budući da nema faktičku vlast na Kosovu, ne može pomoći svojim građanima i pravnim licima pod njenom jurisdikcjiom u zaštiti prava na imovinu, ali to može učiniti EU.
Pogledaj vesti o: Turska,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.