Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS: Šanse za otvaranje još dva poglavlja

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju "Pregovaračko poglavlje 4" - o slobodnom kretanju kapitala, i "Pregovaračko poglavlje 2" - o slobodnom kretanju radnika, najavila je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Uz to, "u proceduri odlučivanja" su "Pregovaračko poglavlje" 21 - o "trans-evropskim mrežama" i "Pregovaračko poglavlje 14" - o politici saobraćaja.

RTS je javila i da je imala uvid u najnoviji izveštaj Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << komisije o stanju vladavine prava u Srbiji. Ti periodični izveštaji imaju ključnu ulogu pri odlučivanju o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

U najnovijem izveštaju piše, prenela je RTS, da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprečavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

U izveštaju se konstatuje da je u Srbiji "neprimeren politički uticaj na pravosuđe" čija je najavljena reforma "na čekanju", dok "ozbiljno kasne" koordinacija antikorupcijskih politika, izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

"Zabrinjavajući su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja protiv novinara", navela je RTS iz izveštaja Evropske komisije koja komentariše i hronologiju rada na novoj medijskoj strategiji u Srbiji, konstatuje politički i ekonomski uticaj na medije i zalaže se za veću nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Evropska komisija je u delu izveštaja o "Pregovaračkom poglavlju 24" ocenila da ima pozitivnih koraka u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv "sajber-kriminala", trgovine ljudima, pranja novca, te očekuje da sve to "donese bolji učinak u borbi protiv organizovanog kriminala" uopšte, prenela je RTS.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

„Šanse za otvaranje još dva poglavlja pretpristupnih pregovora Srbija-EU“

Izvor: Danas, 19.Nov.2019

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju "Pregovaračko poglavlje 4" - o slobodnom kretanju kapitala, i "Pregovaračko poglavlje 2" - o slobodnom kretanju radnika, najavila je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.