"Šanse za otvaranje još dva poglavlja pretpristupnih pregovora Srbija-EU" 1Foto: Bojan Cvejić

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju „Pregovaračko poglavlje 4“ – o slobodnom kretanju kapitala, i „Pregovaračko poglavlje 2“ – o slobodnom kretanju radnika, najavila je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Uz to, „u proceduri odlučivanja“ su „Pregovaračko poglavlje“ 21 – o „trans-evropskim mrežama“ i „Pregovaračko poglavlje 14“ – o politici saobraćaja.

RTS je javila i da je imala uvid u najnoviji izveštaj Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji. Ti periodični izveštaji imaju ključnu ulogu pri odlučivanju o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

U najnovijem izveštaju piše, prenela je RTS, da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprečavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

U izveštaju se konstatuje da je u Srbiji „neprimeren politički uticaj na pravosuđe“ čija je najavljena reforma „na čekanju“, dok „ozbiljno kasne“ koordinacija antikorupcijskih politika, izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

„Zabrinjavajući su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja protiv novinara“, navela je RTS iz izveštaja Evropske komisije koja komentariše i hronologiju rada na novoj medijskoj strategiji u Srbiji, konstatuje politički i ekonomski uticaj na medije i zalaže se za veću nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Evropska komisija je u delu izveštaja o „Pregovaračkom poglavlju 24“ ocenila da ima pozitivnih koraka u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv „sajber-kriminala“, trgovine ljudima, pranja novca, te očekuje da sve to „donese bolji učinak u borbi protiv organizovanog kriminala“ uopšte, prenela je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari