RTS: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2019, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

EU neće u junu doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, već će se tom pitanju najverovatnije vratiti na jesen, objavio je večeras RTS pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom i onih koje su podržale preporuku Evropske komisije da pristupni pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << budu otvoreni u junu.

U nacrtu odluke o kojoj i dalje raspravljaju diplomatski predstavnici članica EU, navodi se da će se EU "vratiti tom pitanju kako bi donela pozitivnu odluku što je pre moguće, a najkasnije do septembra 2019. godine".

Konačna formulacija biće poznata možda tek 18. juna na sastanku Saveta EU, koji će raspravljati o napretku zemalja Balkana i o tome usvojiti zaključke.

U pripremnoj debati za taj sastanak zemlje naklonjene proširenju na Balkan, među kojima su Austrija, Italija, Grčka i druge, zalažu se da odlaganje bude što kraće i da pregovori, bar sa Severnom Makedonijom, budu otvoreni u julu.

Skeptične zemlje kao što su Francuska, Holandija i Danska, protive se prejudiciranju pozitivne odluke u tekstu zaključaka i traže duže odlaganje, do kraja godine, navodi RTS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RTS: EU odlaže odluku o pregovorima sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Izvor: B92, 14.Jun.2019

EU neće u junu doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom...Tom pitanju će se vratiti najverovatnije na jesen, objavio je večeras RTS pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu...Takav ishod je kompromis između stavova zemalja članica koje se protive...

Nastavak na B92...

Tri crvena svetla: Ko stopira Albance

Izvor: B92, 15.Jun.2019, 12:35

Severna Makedonija verovatno će kasnije ove godine dobiti podršku Evropske unije da počne pregovore o članstvu, prenosi grčki list "Katimerini"...U slučaju Albanije i pristupnih pregovora sa EU takvoj odluci se protive Francuska, Nemačka i Holandija, navodi list pozivajući se na diplomatske izvore...Uprkos...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.