RT: Sud EU doneo odluku da Rusija ograniči isporuku gasa Evropi

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2021, 18:32

RT: Sud EU doneo odluku da Rusija ograniči isporuku gasa Evropi

Sud Evropske unije potvrdio je presudu nižeg suda u kojoj se navodi da pristup Rusije gasovodu OPAL treba da bude ograničen. Sudski postupak je za Poljsku dobitak protiv žalbe na presudu nižeg suda koju je podnela Nemačka. Gasovod, kojim upravlja OPAL "Gastransport", dugačak je 470 kilometara i povezuje operativni gasovod "Severni tok 1" ruskog gasnog giganta "Gasproma" sa Nemačkom. Evropska komisija odobrila je 2016. godine izuzeće operateru OPAL-a iz propisa EU o energetskoj solidarnosti, što znači da  "Gasprom" može da koristi OPAL za isporuku prirodnog gasa sa gotovo punim kapacitetom gasovoda.
Sud Evropske unije, sa sedištem u Luksemburgu, poništio je 2019. odluku iz 2016. godine koja je dozvolila "Gaspromu" da poveća isporuke gasa kroz gasovod. Nemačka se žalila Sudu pravde Evropske unije i izgubila slučaj, nakon što je Sud sada stao na stranu Poljske. Prema sudskoj odluci, koja je konačna, EU mora uzeti u obzir zabrinutost Poljske, kao i Litvanije, zbog porasta ruske isporuke Evropi, jer je izuzeće "Gasproma" iz energetskog zakonodavstva EU „kršilo princip energetske solidarnosti “. Prema navodima "Rojtersa", ne očekuje se da će presuda značajno promeniti isporuke gasa "Gasproma" preko OPAL-a, jer su one već bile smanjene pre sudskog postupka. Poljska gasna kompanija PGNiG je komentarišući presudu saopštila: "Sud pravde Evropske unije presudio je da je Evropska komisija donošenjem odluke o gasovodu OPAL prekršila princip energetske solidarnosti. Presuda jača energetsku sigurnost Poljske i može biti važna za dalju sudbinu projekta `Severni tok 2`." Poljska je jedan od najglasnijih protivnika projektu "Severni tok 2" od Rusije do Nemačke, koji vodi "Gasprom", te je zabrinuta zbog toga što Rusija navodno koristi prodaju gasa kao političko sredstvo. Poljska, nekoliko drugih zemalja EU i Sjedinjene Države smatraju da "Severni tok 2" dodatno podriva evropsku energetsku sigurnost dajući "Gaspromu" još jedan gasovod za isporuku prirodnog gasa na evropska tržišta. Izvor: RT
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.