RT: Rusija je „benzinska pumpa sa atomskom bombom“ – Borelj

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2023, 01:22

RT: Rusija je „benzinska pumpa sa atomskom bombom“ – Borelj

Ruska ekonomija je mala u poređenju sa drugim glavnim geopolitičkim igračima, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u intervjuu za novinsku kuću El Pais objavljenom u subotu.
Govoreći o odnosima EU i Kine, Borelj je izjavio da je Peking, za razliku od Moskve, „pravi geopolitički igrač” kojeg ne treba potcenjivati ili izolovati. Rusija je, s druge strane, suviše slaba u ekonomskom smislu zbog svoje zavisnosti od izvoza energije. „Rusija je ekonomski patuljak, ona je kao benzinska pumpa čiji vlasnik ima atomsku bombu“, izjavio je Borelj. Ipak, diplomata je tvrdio da Rusija predstavlja pretnju bezbednosti EU, ukazujući na sukob između Rusije i Ukrajine, za koji je izjavio da je praktično „na granici EU“. Ovo nije prvi put da se Rusija poredi sa benzinskom pumpom. U 2014, pokojni američki senator Džon Mekejn izjavio je da je Rusija „benzinska pumpa koja se maskira u državu“, rekavši da je vlada nešto više od izvoznika energije. Ruska vlada je priznala svoju zavisnost od nafte i gasa, ali je radila na diversifikaciji izvora prihoda i smanjenju učešća izvoza prirodnih resursa u svom budžetu. Ovog leta, govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u St. U Sankt Peterburgu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je zemlja uspela u velikoj meri da smanji svoju zavisnost od energetskih prihoda ove godine, napominjući da je to zbog snažnog razvoja trgovinskog i uslužnog sektora.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.