RT: Poslanici EU tužiće Evropsku komisiju zbog sredstava za Mađarsku

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2024, 16:06

RT: Poslanici EU tužiće Evropsku komisiju zbog sredstava za Mađarsku

 
Evropski parlament će tužiti Evropsku komisiju zbog njene odluke krajem prošle godine da odmrzne milijarde evra kohezionih fondova za Mađarsku.
U decembru je EU oslobodila 10,2 milijarde evra zamrznutih sredstava, nakon što je izjavila da je Budimpešta postigla napredak u jačanju svoje „pravosudne nezavisnosti“. Taj potez usledio je neposredno pre sastanka Evropskog saveta na kojem je trebalo da se razgovara o paketu vojne pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra, koji je Budimpešta zadržavala, kao i o otvaranju pregovora o članstvu u EU sa Kijevom. U četvrtak su se lideri partija u Evropskom parlamentu složili da podnesu slučaj Evropskom sudu pravde, u potezu koji je Fajnenšel tajms rekao da bi „mogao da zakomplikuje“ kandidaturu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi mandat ove godine. Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola je navodno izjavila da će podneti tužbu protiv Evropske komisije pre 25. marta. „Želimo da budemo sigurni da se novac poreskih obveznika tretira u skladu sa ugovorima. Ovo nije političko pitanje za EPP [Evropsku narodnu partiju], ovo nije pitanje izbora – mi samo želimo da imamo pravnu jasnoću“, izjavio je Petri Sarvama, portparol EPP u odboru za budžet. On je, međutim, primetio da je odluku o obezbeđivanju sredstava doneo ceo kolegijum poverenika, a ne samo predsednica. Evropska komisija je demantovala optužbe, a portparol Kristijan Vigand je izjavio da „Komisija smatra da je delovala u potpunosti u skladu sa pravom EU i da će braniti svoju odluku pred sudovima EU“. Odluka Fon der Lajen da odmrzne sredstva Budimpešti naišla je na reakciju poslanika Evropskog parlamenta u to vreme, koji su je optužili da je popustila mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Mađarski lider je otvoreno izjavio da će njegova zemlja odustati od protivljenja finansiranju Ukrajine samo ako Brisel odmrzne sredstva koja Budimpešta s pravom treba da plati. Orban je više puta tvrdio da pomoć Brisela Kijevu nije dala opipljive rezultate u sukobu sa Rusijom. Krajem 2022. godine, EU je zamrznula 22 milijarde evra namenjenih Mađarskoj, navodeći zabrinutost zbog nezavisnosti sudija i navodnih kršenja Povelje EU o osnovnim pravima od strane Budimpešte po pitanjima kao što su migracija, LGBTK prava i akademske slobode. Ovog meseca, EU je otključala još jedan deo prethodno zamrznutog finansiranja za Mađarsku, navodeći navodni napredak Budimpešte u pogledu rodne ravnopravnosti. Odluka je doneta samo nekoliko dana nakon što je Mađarska glasala za ratifikaciju aplikacije Švedske za NATO. EU još uvek ima oko 19 milijardi evra sredstava prvobitno namenjenih Mađarskoj, od čega polovina čine grantovi za oporavak od kovida-19, a ostatak „kohezionih fondova“ dodeljen je članicama bloka.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.