RT: Niger otkazao partnerstvo sa EU o ilegalnoj migraciji

Izvor: Vostok.rs, 29.Nov.2023, 00:50

RT: Niger otkazao partnerstvo sa EU o ilegalnoj migraciji

 
Vojna vlada Nigera saopštila je u ponedeljak da je ukinula zakon protiv migracija kojim je zabranjen transport migranata kroz tu zapadnoafričku zemlju u Evropu. Odluka je motivisana štetnom prirodom zakona, navodi se u saopštenju.
Ovaj potez dolazi u vreme kada novi vladari Nigera, koji su preuzeli vlast u julskom državnom udaru, preispituju veze zemlje sa svojim bivšim zapadnim saveznicima. Smatran glavnom tranzitnom tačkom na centralnomediteranskoj ruti za migrante iz zapadne Afrike, Niger je postao ključni partner za EU 2015. nakon usvajanja zakona, usred migrantske krize u Evropi. Iste godine pokrenut je Poverenički krizni fond Evropske unije za Afriku, sa 5 milijardi evra, da bi se pozabavio osnovnim uzrocima neregularnog kretanja u EU preko Sahela i Severne Afrike. Prema fondu, Niger je 2022. dobio oko 85 miliona evra budžetske podrške kako bi pomogao vladi u jačanju migracionih institucija, između ostalog. Zakon je bio zaslužan za smanjenje broja migranata koji prolaze kroz Niger u EU, ali je takođe kritikovan zbog povrede lokalne prekogranične ekonomije, posebno u regionu Agadez. Nigerska vojna vlada je u saopštenju u ponedeljak tvrdila da je zakon ratifikovan pod „uticajem određenih stranih sila“ i bez obzira na njegove „štetne“ posledice. „Odluka je doneta u flagrantnoj suprotnosti sa pravilima naše zajednice i nije uzela u obzir interese Nigera i njegovih građana“, izjavio je vođa puča general Abdurahman Čiani. Savet EU je nedavno odobrio okvir za sankcionisanje vojnih vladara Nigera kako bi ih ubedio da obnove ustavni poredak i predaju vlast svrgnutom predsedniku Mohamedu Bazumu. Mere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu transfera sredstava fizičkim i pravnim licima, kao i zabranu putovanja članovima novopostavljene vlade. Države članice bloka, posebno Španija i Italija, bore se da obuzdaju rekordan broj migranata, a Brisel je ranije suspendovao pomoć i bezbednosnu saradnju sa Nigerom kao odgovor na državni udar.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Niger ukida zakon protiv ilegalne migracije u Evropu

Izvor: Deutsche Welle, 29.Nov.2023

Vojna hunta u Nigeru okrenula je leđa zapadnim saveznicima i ukinula zakon koji je 2015. donet pod pritiskom EU i kažnjavao krijumčare koji su dovozili izbeglice iz podsaharske Afrike prema Libiji.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.