RT: Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU o godišnjici SVO – mediji

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2024, 00:42

RT: Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU o godišnjici SVO – mediji

 
Mađarska je u petak blokirala zajedničko saopštenje EU u kojem se osuđuje Moskva i obećava „nepokolebljiva“ podrška Kijevu, izjavila su dvojica anonimnih diplomata Politiku i Blumbergu.
U mejlu iz kancelarije Šarla Mišela, predsednika Evropskog saveta, stoji da će „u nedostatku konsenzusa“ među državama članicama saopštenje biti poslato u ime Mišela, predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsola i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. U saopštenju se Rusija optužuje za „agresorski rat punog obima“ i za „nasilje, brutalnost, teror i uništenje“, uz obećanje „snažne i nepokolebljive političke, vojne, finansijske, ekonomske, diplomatske i humanitarne podrške“ Ukrajini. Tri zvaničnika su takođe obećala da će „nastaviti sa rešavanjem hitnih vojnih i odbrambenih potreba Ukrajine, uključujući isporuku hitno potrebne municije i projektila“. Prema jednom diplomati koji je razgovarao za Blumberg i Politiko, članica EU koja nije članica NATO imala je „sumnje“ ili „rezervacije“ u pogledu jezika u vezi sa projektilima, a takođe je bila kritična što je blok „ćutao“ o sukobu u Gazi. Iako nije navedena zemlja, samo Austrija, Irska i Malta su članice EU, ali ne i NATO. Ukrajini je takođe obećano članstvo u EU na kraju, ali Evropska komisija „još uvek radi“ na okviru za pregovore o pristupanju, priznala je Fon der Lajen u sredu. Ona je dodala da se u tom procesu neće verovatno ništa mnogo desiti do izbora za Evropski parlament, zakazanih za 6. i 9. jun. Mađarska tek treba da komentariše svoj veto na zajedničku izjavu. Budimpešta je dosledno kritikovala vojnu podršku Brisela Kijevu, tražeći mir putem pregovora. Mađarska je takođe odbila da pošalje oružje Ukrajini, ili da dozvoli isporuku preko svoje teritorije. Moskva je započela svoju vojnu operaciju 2022. godine, nakon što je Kijev dezavuisao sporazume iz Minska koji je trebalo da donesu mir Donbasu. Nemački i francuski političari su kasnije priznali da je mirovni proces bio lukavstvo da se Zapadu kupi vreme da naoruža Ukrajinu za rat protiv Rusije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.