RT: Mađarska blokirala novu rundu sankcija EU Rusiji – FT

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2024, 00:12

RT: Mađarska blokirala novu rundu sankcija EU Rusiji – FT

Mađarska je odbila da potpiše 13. paket sankcija EU protiv Rusije, tokom sastanka ambasadora bloka u sredu, piše Fajnenšel tajms. Veto znači da je Mađarska jedina članica bloka koja se protivi novom krugu ograničenja.
EU pokušava da do 24. februara, druge godišnjice pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, usvoji paket koji zahteva podršku svih država članica. Predložena ograničenja bi navodno bila usmerena na 200 pojedinaca i entiteta, većinom iz Rusije. Međutim, prvi put od eskalacije dugotrajnih tenzija između Kijeva i Moskve početkom 2022. godine, azijske firme – tri kineske i jedna indijska – uključene su na listu. Brisel optužuje četiri kompanije da pomažu Moskvi da izbegne ograničenja u EU, uglavnom snabdevajući je komponentama koje se mogu prenameniti za upotrebu u dronovima i drugim sistemima naoružanja. Mađarska, koja je bila dosledan kritičar ograničenja Rusiji i vojne pomoći EU Ukrajini, „nije se složila [sa novim paketom sankcija] zbog kineskih kompanija“ koje su bile na meti, izjavio je neimenovani zvaničnik za FT u četvrtak. Drugi izvor koji je razgovarao sa listom tvrdi da su ambasadori EU zapravo imali „veoma plodnu razmenu” u vezi sa ograničenjima. Mađarska je blokirala paket rekavši da joj je potrebno „nešto više vremena za analizu sadržaja predloga“, naglasio je citirani zvaničnik. Razgovori će se nastaviti sledeće nedelje, rekli su izvori. Kako prenosi Rojters, ministri spoljnih poslova EU će se pozabaviti sankcijama na sastanku u ponedeljak, a njihovi ambasadori će se vratiti na to pitanje u sredu. Kina je reagovala na izveštaje da bi njene firme mogle biti na crnoj listi, rekavši da odbacuje „nezakonite sankcije“ i obećavajući da će zaštititi interese kineskih kompanija. Mađarska je zauzela neutralan stav od eskalacije u februaru 2022. Budimpešta je osudila vojnu operaciju Moskve, ali se uzdržala od isporuke oružja Ukrajini, a istovremeno je pozvala na diplomatsko rešenje krize. Takođe je više puta govorila da sankcije više štete samoj EU nego Rusiji. Mesecima su se mađarske vlasti odupirale pritisku Brisela i nastavile da blokiraju potez EU da Kijevu pruži dodatnih 50 milijardi evra pomoći, navodeći kao razlog nedostatak mehanizama za kontrolu načina na koji će Ukrajina koristiti novac. Paket je na kraju dogovoren između država članica ranije ovog meseca i očekuje se da će ga Evropski parlament odobriti do kraja meseca.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.