RT: EU više nije vodeći trgovinski partner Rusije – načelnik carine

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2023, 23:56

RT: EU više nije vodeći trgovinski partner Rusije – načelnik carine

Trgovinski promet između Rusije i Evropske unije nastavio je da opada zbog zapadnih sankcija Moskvi, potvrdio je u četvrtak za RIA Novosti Ruslan Davidov, vršilac dužnosti načelnika Federalne carinske službe. On je govorio na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
EU je izgubila status ključnog trgovinskog partnera Rusije, njen udeo u spoljnoj trgovini zemlje je pao sa 38 odsto pre dve godine na 17,6 odsto“, izjavio je on. Zvanična statistika pokazuje da je EU 2020. godine bila vodeći trgovinski partner Rusije, sa 37,3% ukupne robne razmene zemlje. Preko 36% ruskog uvoza dolazilo je iz EU, a 37,9% njenog izvoza otišlo je u blok od 27 zemalja. Ukupna robna razmena između Rusije i bloka iznosila je 257,5 milijardi evra (279 milijardi dolara) u 2021, prema podacima Evropske komisije. Uvoz EU vredeo je 158,5 milijardi evra i dominirali su proizvodi goriva i rudarstva, posebno mineralna goriva, drvo, gvožđe, čelik i đubriva.   U međuvremenu, prošlog leta EU je izvezla 43% manje robe u Rusiju u odnosu na isti period pre godinu dana. Poređenja radi, Kina je prošlog leta izvezla 23 odsto više robe u Rusiju u odnosu na 2021, navodi se u izveštaju Kil instituta za svetsku ekonomiju. Carinska služba je prijavila rekordan suficit u spoljnoj trgovini Rusije u 2022. godini, uz napomenu da su Kina, Turska i Belorusija među glavnim trgovinskim partnerima Moskve.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.