RT: EU uvodi vojne sankcije Belorusiji — Politiko

Izvor: Vostok.rs, 19.Jul.2023, 15:54

RT: EU uvodi vojne sankcije Belorusiji — Politiko

 
Zemlje EU neformalno su dogovorile novu rundu vojnih sankcija protiv bliskog saveznika Rusije, Belorusije, izjavili su za Politiko neimenovane evropske diplomate.
Novi paket će ograničiti isporuku opreme, uključujući delove avijacije, u Minsk. Lista zabranjenih artikala odražavaće sankcije koje je Brisel ranije uveo Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, navode izvori. Paket ima za cilj suzbijanje vojnih komponenti koje se navodno ilegalno isporučuju Rusiji preko Belorusije. Nove sankcije se posmatraju kao odskočna daska ka širem sporazumu EU o ograničavanju Minska, istakli su oni. Izvori su izjavili da bi Evropska komisija trebalo da pošalje dokumente sa detaljima o vojnim ograničenjima diplomatama bloka već u sredu. Očekuje se da će zamenici ambasadora EU odobriti sankcije Minsku sledeće nedelje. Pregovori o Belorusiji povezani su sa takozvanim post-Kotonu sporazumom između EU i 79 afričkih i karipskih zemalja, koji je dugo bio u zastoju zbog stava Poljske. Varšava je pristala da otkloni svoje protivljenje sporazumu kako bi osigurala sankcije Minsku. Govoreći o zapadnim sankcijama prošlog meseca, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da su se one „već pretvorile od instrumenta za sprovođenje mira i bezbednosti u novu kompleksnu pretnju na globalnom nivou, osuđujući čitave regione na glad, hladnoću i siromaštvo“. Belorusija je stavljena pod stroga ograničenja od strane SAD i EU usled sukoba u Ukrajini, uprkos tome što nije direktno uključena u borbe. Minsk je dozvolio Rusiji da koristi njegovu teritoriju tokom vojne operacije koja je počela u februaru 2022. Prošle jeseni, Moskva i Minsk uspostavili su zajedničke vojne snage na teritoriji Belorusije, dok je u junu ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio raspoređivanje prvog ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji kao deo dogovora između saveznika. Lukašenko je govorio da su ti potezi bili potrebni da bi se odvratili agresivni planovi Zapada protiv njegove zemlje i pokušaji da je uvuče u sukob u Ukrajini.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.