RT: EU upozorava SAD na gubitak kredibiliteta

Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2024, 00:42

RT: EU upozorava SAD na gubitak kredibiliteta

 
Ukrajinski gubitak od Rusije ugrozio bi kredibilitet Vašingtona kao pružaoca bezbednosti, upozorio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tokom posete Vašingtonu. Kijev ne može da dočeka predsedničke izbore u SAD da dobije dodatnu pomoć, dodao je on.
Borelj je razgovarao sa novinarima u četvrtak, nakon sastanka sa visokim američkim zvaničnicima, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena. On je naglasio da je Ukrajini preko potrebna dodatna pomoć, koja je trenutno blokirana u Predstavničkom domu SAD. „Sledeći meseci će biti odlučujući. Mnogi analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog leta i Ukrajina ne može da čeka rezultat narednih američkih izbora“, izjavio je najviši diplomata Brisela. Ruska pobeda u sukobu „imaće ogromne posledice po Ameriku i sistem saveza izgrađenih oko SAD i Evrope“, dodao je on. Ako se to dogodi, „nijedna zemlja više ne može biti sigurna“ da će Vašington „doći da pomogne bilo kom savezniku“ pod napadom. Pošto Ukrajina nije članica NATO-a, SAD nisu obavezne da je brane. Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će joj pomoći da se bori protiv Rusije „koliko god bude potrebno“ da pobedi. Prošle godine, ukrajinske snage su pokušale da pokrenu veliku kontraofanzivu koristeći teško naoružanje koje je donirao Zapad, ali nisu uspele da postignu značajnije teritorijalne prednosti. Usred neuspeha na bojnom polju Kijeva, pitanje kontinuirane pomoći postalo je upleteno u američku partijsku politiku. Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca blokirao je Bajdenov zahtev za dodatnih 60 milijardi dolara pomoći, a govornik Majk Džonson je tvrdio da Bela kuća nije bila u stanju da predstavi ubedljivu strategiju za postizanje pobede u Ukrajini. Borelj je obećao stalnu vojnu podršku EU Kijevu, ali je rekao da i SAD treba da nose svoj teret. Moskva sukob u Ukrajini doživljava kao posrednički rat koji predvode SAD protiv Rusije i izjavila je da rizikuje mnogo više od Zapada. „Za nas je to pitanje života i smrti; za SAD je pitanje poboljšanja njihove taktičke pozicije [globalno i u Evropi]“, ponovio je predsednik Vladimir Putin u intervjuu ove nedelje. Međutim, nikakvo zapadno oružje dostavljeno Kijevu ne može da promeni ishod neprijateljstava, tvrde ruski zvaničnici.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Rat u Ukrajini,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Borelj: Krajnje vreme da Kosovo i Srbija prekinu napetosti i primene sporazum

Izvor: Danas, 17.Mar.2024

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio da je sada krajnje vreme da Beograd i Priština prekinu krizu i tenziju i pređu u novu evropsku eru, primenom sporazuma postignutim pre godinu dana, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.