RT: EU traži plan B za finansiranje Ukrajine – Ursula fon der Lajen

Izvor: Vostok.rs, 07.Jan.2024, 21:40

RT: EU traži plan B za finansiranje Ukrajine – Ursula fon der Lajen

 
EU razmatra alternativne načine da zadrži finansiranje Ukrajine, u slučaju da zemlje članice ne uspeju da zaobiđu veto Mađarske, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Budimpešta je ranije blokirala paket pomoći Kijevu od 50 milijardi evra (55 milijardi dolara).
Govoreći u petak na konferenciji za novinare sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kruom, Fon der Lajen je naglasila da EU mora „hitno da krene napred ka stabilizaciji naše finansijske pomoći“ Ukrajini. Postizanje konsenzusa između svih 27 država članica je „prvi prioritet... Ali, naravno, moramo se pripremiti za druge opcije. To su operativna rešenja koja trenutno pripremamo“, izjavila je ona, ne navodeći detalje. Fon der Lajen je podsetila da je EU neposredno pre Božića usvojila paket podrške Kijevu od 18 milijardi evra (20 milijardi dolara), kako bi pomogla „Ukrajini da finansira svoje potrebe za početak ove godine” i da Briselu da malo slobode u pregovorima o glavnom finansijskom paketu. „Ali, naravno, moramo da radimo što je moguće napornije i što je brže moguće“, dodala je visoka zvaničnica. Prošlog meseca, Mađarska – koja je dosledno kritikovala politiku EU prema Ukrajini – blokirala je paket pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, koji treba da bude isplaćen između 2024. i 2027. Balaž Orban, savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je da bi Budimpešta mogla da odustane od svog protivljenja tim naporima ako Brisel deblokira svih 30 milijardi evra namenjenih Mađarskoj – koji su zadržani zbog navodnog gušenja demokratije. EU je do sada odmrznula samo jednu trećinu sume, navodeći kao razlog napredak Budimpešte u reformama pravosuđa. Fajnenšel tajms je krajem prošlog meseca izvestio da EU radi na mehanizmu da zaobiđe mađarski veto, kojim bi države članice dale garancije budžetu EU, čime bi Briselu omogućilo da pozajmi oko 20 milijardi evra za Kijev. Specijalni samit EU o finansiranju Ukrajine održaće se 1. februara. Od početka sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022. godine, EU je Ukrajini obezbedila više od 91 milijardu dolara u različitim oblicima pomoći. Rusija je više puta osuđivala isporuke oružja Kijevu, istovremeno upozoravajući da nastavak podrške postaje ozbiljan teret za poreske obveznike EU.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Ursula fon der Lajen 22. januara u Sarajevu

Izvor: B92, 08.Jan.2024, 20:19

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 22. januara dolazi u Sarajevo, piše portal Istraga.ba..."Ona i drugi zvaničnici EU razmatraju mogućnost da skrate listu od 14 prioriteta čije je ispunjavanje postavljeno kao uslov za dalji napredak BiH u procesu EU integracija'', objavio je sarajevski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.