RT: EU otkrila koliko je ruskog novca zamrznula

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2023, 23:38

RT: EU otkrila koliko je ruskog novca zamrznula

 
Evropska unija je zamrznula imovinu i rezerve ruske države u vrednosti od 207 milijardi evra (226 milijardi dolara) od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini, otkrio je u ponedeljak evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.
„Evropska komisija razmatra mogućnost korišćenja sredstava od ruske imovine u iznosu od 207 milijardi evra [zamrznute u EU], uključujući imovinu centralne banke Ruske Federacije, za finansiranje obnove Ukrajine“, izjavio je on. EU i njeni saveznici zamrznuli su stotine milijardi evra vredne udele ruske centralne banke u okviru svoje politike sankcija, za koje se očekuje da će generisati oko 3 milijarde evra kamata. Više od polovine te imovine je navodno u gotovini i depozitima, dok je „znatan iznos“ ostatka u hartijama od vrednosti. Blumberg je prošlog meseca izvestio da su lideri EU razmatrali planove za uvođenje vanrednog poreza na profit koji je ostvaren od više od 200 milijardi evra (217 milijardi dolara) zamrznute imovine ruske centralne banke kako bi se pomoglo obnovi Ukrajine. Iako se navodno činilo da je opcija najmanje problematična, neki učesnici su i dalje izrazili zabrinutost zbog njene zakonitosti, tvrdi mediji. Moskva je više puta opisivala svaku zaplenu njene imovine od strane zapadnih vlada kao krađu i protivzakonito prema međunarodnom pravu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.