RT: EU će ruskom imovinom kupiti oružje za Ukrajinu – Šolc

Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2024, 01:42

RT: EU će ruskom imovinom kupiti oružje za Ukrajinu – Šolc

 
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će kamate stečene od ruske imovine zamrznute u EU biti iskorišćene za kupovinu oružja za Ukrajinu.
Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, zapadne zemlje zamrzle su oko 300 milijardi dolara sredstava koja pripadaju Centralnoj banci Rusije. Od te sume, klirinška kuća Euroklir sa sedištem u Briselu drži oko 191 milijardu evra, što je prikupilo skoro 4,4 milijarde evra kamata tokom prošle godine. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu u petak, kancelar Šolc je rekao: „Iskoristićemo neočekivani prihod od ruske imovine zamrznute u Evropi da finansijski podržimo kupovinu oružja za Ukrajinu.“ Nemački lider je takođe najavio planove za uspostavljanje „nove koalicije za raketnu artiljeriju velikog dometa“, sa nabavkom „na celokupnom svetskom tržištu“. Nemački kancelar nije dao detalje, a ostaje nejasno da li je mislio na potpuno novu inicijativu ili na „dalekometnu“ šemu koju je predsednik Makron najavio u februaru. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je prošlog meseca predložila da se kamate od zamrznute ruske imovine koriste za kupovinu oružja za Ukrajinu. Međutim, Politiko, pozivajući se na anonimnog zvaničnika EU, izvestio je u četvrtak da su Malta, Luksemburg i Mađarska ranije ove nedelje „izrazile rezerve“ u pogledu plana. Moskva je više puta upozoravala da bi sve radnje koje se preduzimaju protiv njene imovine predstavljale „krađu“. Naglašava da bi zaplena sredstava ili bilo koji sličan potez prekršio međunarodno pravo i potkopao zapadne valute, globalni finansijski sistem i svetsku ekonomiju.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.