RT: Država EU postavila ultimatum za buduću pomoć Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 18.Maj.2023, 11:31

RT: Država EU postavila ultimatum za buduću pomoć Ukrajini

 
Budimpešta neće podržati dodelu dalje pomoći Evropske unije Ukrajini osim ako Kijev ne odustane od svog „sve više neprijateljskog“ stava prema zemlji, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Upozorenje dolazi nakon što je Mađarska blokirala novi paket vojne pomoći od 500 miliona evra (544 miliona dolara) iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda. Odluka da se blokira osma pomoć iz fonda od 5,6 milijardi evra (6,08 milijardi dolara), kojim se finansiraju strane vojske, podstaknuta je „sve ratobornijim stavom Kijeva prema svom susedu iz Evropske unije“, izjavio je visoki diplomata na brifingu za medije u Beču. „Pošteno je reći da nam je dosta“, dodao je Sijarto. Ministar je naveo niz otvorenih pitanja između Mađarske i Ukrajine, uključujući odluku Ukrajine da doda mađarsku OTP banku na sramotnu listu „međunarodnih sponzora rata“ jer je održavala poslovne veze sa Rusijom. „Želim jasno da naglasim da sve dok Ukrajina drži OTP na svojoj listi međunarodnih ratnih sponzora, ne možemo da podržimo odluke koje zahtevaju nove ekonomske i finansijske žrtve od strane Evropske unije i njenih država članica. Isto važi i za [antiruske] sankcije“, izjavio je Sijarto, ističući da banka „nije prekršila nijedan zakon u Ukrajini, nije prekršila nijedan međunarodni zakon, niti je prekršila bilo kakve sankcije“. Druga pitanja koja je naveo diplomata uključuju nedavne izveštaje o navodnim planovima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da digne u vazduh naftovod koji povezuje Rusiju i Mađarsku preko teritorije Ukrajine, kao i ograničavanje prava na obrazovanje etničke mađarske manjine od strane Kijeva. Poslednji problem je već godinama glavni problem u bilateralnim odnosima, a Budimpešta veruje da su prava etničkih Mađara povređena. Kijev je više puta optuživao Budimpeštu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje, a praksa Mađarske da izdaje pasoše etničkim Mađarima u Ukrajini izaziva diplomatske incidente. Mađarska je zauzela neutralan stav prema tekućim neprijateljstvima između Rusije i Ukrajine, odbijajući da pruži vojnu pomoć Kijevu ili čak dozvoli njen tranzit preko teritorije Mađarske. Takođe, Mađarska se kontinuirano protivila sankcijama EU protiv Rusije, posebno onima koje bi uticale na sopstvenu privredu Mađarske, uključujući njen sektor konvencionalne i nuklearne energije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Sijarto: Podržavamo saradnju Istoka i Zapada

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 11:02

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta promoviše civilizovanu saradnju Istoka i Zapada...On je dodao da se Mađarska, u skladu sa istorijskim iskustvima, zalaže za što skoriju obnovu mira...On je istakao da je to nije stav Mađarske zato što je ona špijun...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.