Sijarto: Podržavamo saradnju Istoka i Zapada

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 11:02

Sijarto: Podržavamo saradnju Istoka i Zapada

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da Budimpešta promoviše civilizovanu saradnju Istoka i Zapada.

On je dodao da se Mađarska, u skladu sa istorijskim iskustvima, zalaže za što skoriju obnovu mira.

On je istakao da je to nije stav Mađarske zato što je ona špijun ili nečiji prijatelj, već zato što je svesna sopstvenih nacionalnih interesa i nacionalnog iskustva, prenosi agencija MTI.

Sijarto je naveo da je Mađarska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobar primer kako jedna zemlja može da ima koristi od civilizovane saradnje Istoka i Zapada "zasnovane na međusobnom poštovanju i međusobnom poverenju i koja ima za cilj obostranu korist".

"Mađarska je uspela da postane važno mesto susreta investitora sa Istoka i Zapada jer nikada nije diskriminisala investitore na osnovu njihove nacionalnosti", rekao je on.

Šef mađarske diplomatije je na Ekonomskom forumu EU-Centralna Azija rekao da se Evropa suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima, što samo po sebi potvrđuje da je Mađarska saradnja sa centralnom Azijom važna.

Dodao je da rat u Ukrajini predstavlja pretnju normalnom funkcionisanju svetske ekonomije, zbog čeka se Mađarska zalaže za što skoriju obnovu mira i ceni poziciju koju su zemlje centralne Azije zauzele protiv ratne retorike.

On je pozvao na sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i zemalja centralne Azije kako bi se ojačala konkurentnost.

Međutim, kako je istakao, svet je krenuo ka formiranju blokova.

"To je najgora moguća vest za centralnu Evropu", rekao je Sijarto, dodavši da je istorija pokazala da je taj region uvek gubio u sukobima između Istoka i Zapada.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.