RIM VUČE EU U AMBIS

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIM VUČE EU U AMBIS

MINHEN - Kritična tačka. Italiju bi lako mogao da zadesi grčki scenario, nakon čega bi ta država celu Evropu, a možda i svet, odvukla u ambis, upozoravaju stručnjaci. Kamate na italijanske pozajmice juče su prešle kritičnih sedam procenata, nakon čega je Island proglasio bankrot. S druge strane je Grčka, koja, iako je promenila vladu, ne može tako brzo da počne sa sprovođenjem reformi i trenutno predstavlja najopasniju kariku u Evropi.

MINHEN - Kritična >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tačka.

Italiju bi lako mogao da zadesi grčki scenario, nakon čega bi ta država celu Evropu, a možda i svet, odvukla u ambis, upozoravaju stručnjaci. Kamate na italijanske pozajmice juče su prešle kritičnih sedam procenata, nakon čega je Island proglasio bankrot. S druge strane je Grčka, koja, iako je promenila vladu, ne može tako brzo da počne sa sprovođenjem reformi i trenutno predstavlja najopasniju kariku u Evropi.

Nemački stručnjaci već su počeli da prave moguće scenarije razvoja krize u Evropi, od najboljeg do najgoreg.

Prvi scenario: Grčka izlazi iz evrozone

Grčka napušta evrozonu, što bi dugoročno, nakon početnih turbulencija, doprinelo jačanju evra. Italija i Španija bi i dalje bile suočene s problemima, ali lakše bi ih rešavale bez dodatnog tereta Grčke.

Drugi scenario: Kriza zahvata Italiju i Španiju

Ukoliko bi se Italija i Španija našle u raljama globalnog finansijskog tržišta, kada bi troškovi njihovih pozajmica porasli do nivoa neodrživosti, morao bi da reaguje Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) i te dve zemlje opskrbi novcem. Međutim, da bi taj potez bio uspešan, nužno je prvo značajno povećati sredstva tog fonda sa 440 milijardi na najmanje dva biliona. Čak i u tom slučaju, mnogi stručnjaci smatraju da ta suma ne bi bila dovoljna za spas Italije i Španije, čije su ekonomije mnogo veće od grčke.

Treći scenario: Grčka ceo svet uvlači u krizu

Apsolutno najgori scenario predviđa drastičnu devalvaciju grčke drahme prema evru. Iako bi to doprinelo jeftinijem grčkom izvozu, negativne posledice bi, ipak, premašile pozitivnu. Nacionalni dug bi porastao uprkos početnom smanjenju, jer bi u grčkom dugu još dominantan bio evro. Rezultat svega bio bi začarani negativni krug iz kojeg bi Grčka izlazila decenijama, a koji bi neminovno u sebe usisao i neke druge države, prvenstveno Italiju i Španiju, pa i Portugal, a možda i čitav svet.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.