RAZGOVORI SE VODE O ZAPADNOM BALKANU: Budući plan EU - fokus na zemlje regiona!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021, 17:20

RAZGOVORI SE VODE O ZAPADNOM BALKANU: Budući plan EU - fokus na zemlje regiona!

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je da je za Evropsku Uniju jako značajna oblast Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan je region od geostrateškog interesa za EU i SAD, podvukao je ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg u telefonskom razgovoru sa šefom američke diplomatije Entonijom Blinkenom.

Šalenberg i Blinken, kako se navodi u Beču, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dogovorili su blisku saradnju u približavanju država Zapadnog Balkana EU.

-Ne smemo to polje prepustiti drugima. Budućnost država Zapadnog Balkana je u EU, i tu nema nikakve sumje. EU i SAD moraju vući na istoj strani konopca, a Austrija može biti centralni faktor povezivanja - objasnio je on.

Šalenberg je podvukao transatlantsko opredeljenje vlade u Beču.

- Mi znamo gde stojimo – rame uz rame, umesto leđa uz leđa sa SAD - naglasio je on.

Prvi bilateralni razgovor protekao je u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi, saopšteno je u Beču.

- Činimo sve da Atlantski okean bude manji - poručio je Šalenberg Blinkenu.

Rekao je da, u vladinom programu fiksirano strateško partnerstvo sa SAD, treba biti ispunjeno životom, i to ne samo u oblasti politike i ekonomije, već pre svega i u okviru šireg dijaloga sa civilnim društvom.

Šalenberg je pozdravio povratak SAD na multilateralnu scenu i novu, jasno na partnestvo usmerenu, politiku Bajdenove administracije.

- Dobro je ponovo imati snažan američki glas za pregovaračkim stolom. Kada se Amerika povlači onda neki drugi pune taj vakuum, a to nije u interesu Austrije i EU - kazao je on.

Šalenberg je istakao da, iako je Austrija neutralna država, nikada nije neutralna kada je reč o vrednostima, i da se zajedno sa SAD zalaže za demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.