Rot:Promene granica na Zapadni Balkan ne rešavaju probleme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2021, 14:01

Rot:Promene granica na Zapadni Balkan ne rešavaju probleme

BON, 21. aprila (Tanjug) - Nemački ministar za Evropu Mihael Rot izjavio je da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu, kao i da ta priča može da bude veoma opasna i ponovo otvori "pandorinu kutiju" punu sukoba.

Rot je u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku, povodom takozvanog "non-pejpera" koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, rekao da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma.

"Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava. To je preduslov za mir, prosperitet i demokratiju. Uveren sam da se slovenačka vlada jasno distancirala od fantazija o promeni granica, jer niko u Evropi nije za to zainteresovan", rekao je Rot.

On je rekao da bi sećanja na ratna dešavanja 90-ih godina prošlog veka trebalo da budu dovoljno upozorenje za sve i istakao da "fantazije" o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RAZGOVORI SE VODE O ZAPADNOM BALKANU: Budući plan EU - fokus na zemlje regiona!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je da je za Evropsku Uniju jako značajna oblast Zapadnog Balkana...Zapadni Balkan je region od geostrateškog interesa za EU i SAD, podvukao je ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg u telefonskom razgovoru sa šefom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Prelec: Navodni Janšin non-pejper kao Roršahov test

Izvor: Danas, 22.Apr.2021, 12:46

Profesor na Centralnoevropskom univerzitetu Marko Prelec smatra da je non-pejper koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, neka "vrsta Roršarhove mrlje na kojoj onaj koji je gleda vidi ono što želi".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.