Izvor: RTS, 06.Jul.2020, 16:03

Putnici u EU imaju pravo na povraćaj novca, vaučeri samo uz saglasnost

Evropska komisija najavila je da će pokrenuti pravni postupak protiv 10 zemalja članica koje krše prava putnika. Putnici u Evropskoj uniji imaju pravo na povraćaj novca u slučaju otkazanih putovanja i aranžmana. Taj novac bi trebalo da im bude vraćen najkasnije dve nedelje posle zahteva.
Napominju da po zakonu Evropske unije niko nema prava da insistira da umesto novca, putnici dobijaju vaučere.

Prema Komisiji, zakonodavstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hrvatskoj, Češkoj, Kipru, Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj krši ovo pravilo Evropske unije.
Komisija je zaključila da vlasti tih zemalja i dalje dozvoljavaju agencijama da putnicima nude samo izbor putnog vaučera ili im je potrebno više od 14 dana da vrate novac.
"Novac mora biti vraćen jer time stičemo poverenje naših građana, stičemo poverenje potrošača. Vaučeri mogu biti validini jedino ako se  kupac pismeno u obliku kontraugovora odluči za vaučer, u protivnom on je do daljeg oštećena strana", ističe Viva Johanson iz Komisije EU za turizam i transport.
Postoji problem i sa vraćanjem kupljenih avionskih karata. Agenti kažu da u većini slučajeva avio-kompanije insistiraju na promeni datuma putovanja, ali mnoge, naročito iz EU, vraćaju novac.
"U nekim slučajevima se dešava da u brzom roku mogu da se povrate određena finansijska sredstva", kaže agent za avio-karte Igor Vranješević.
Naravno, često to nije pun povraćaj novca, zbog odbitaka koji se odnose na aerodromske takse koje su unapred plaćene, a avio-kompanije ne mogu da ih refundiraju od matičnih aerodroma.
Iako u EU insistiraju da se kupcima avio-karata i aranžmana vrati novac, ima zemalja EU koje su oštro protiv ovog pravila da bi zaštitile tur-operatere koji, kada bi svima vratili novac, otišli bi u bankrot.
Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Letonija, Malta, Holandija, Poljska i Portugalija zatražile su od Komisije da ukine propis kako bi agencijama bilo omogućeno da nude samo vaučere kao glavni oblik povraćaja novca.
Komisija je odbila taj zahtev i savetovala agencijama da opciju sa vaučerima učine što privlačnijom za putnike.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.