Putin otvorio gasni terminal koji zaobilazi EU i NATO

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2019, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin otvorio gasni terminal koji zaobilazi EU i NATO

Rusija je u utorak otvorila gasni terminal u svojoj strateški bitnoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu, kako bi zaobišla transport kroz Litvaniju, članicu Evropske unije i NATO-a.

U prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina, terminal za tečni prirodni gas - LNG pušten je u pogon, javio je ruski energetski gigant Gazprom.

Tanker Maršal Vasilevski snabdevaće Kalinjingrad tečnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gasom koji će se zatim na terminalu preraditi i preusmeravati u kalinjingradski gasovod pomoću pontona u Baltičkom moru, pet kilometara od obale.

«Полностью отключена система поставок газа через газопровод Минск-Вильнюс-Каунас-Калининград. Газоснабжение области идет через морской терминал»: Калининград больше не зависит от транзита газа pic.twitter.com/pIUDIfIdhI— Дмитрий Смирнов (@dimsmirnov175) January 8, 2019

Do danas to je područje snabdevao gasovod koji je išao kroz Belorusiju i Litvaniju. Ruski predsednik je izjavio da je Kalinjingrad ovim postao nezavisan od EU u sferi energetike.

On je dodao da snaga terminala - 2,7 milijarde kubnih metara godišnje - praktično u potpunosti pokriva potrebe regiona i svodi na nulu zavisnost od tranzitnih isporuka gasa.

Susedne baltičke države, poput Poljske i Litvanije, izgradile su postrojenja za dostavu LNG-a, koja su nezavisna od gasa u ruskim gasovodima.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Putin zaobišao članicu NATO: "Više kao rezervni plan"

Izvor: B92, 09.Jan.2019

Rusija je otvorila gasni terminal u strateški bitnoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu, da bi zaobišla transport kroz Litvaniju, članicu Evropske unije i NATO...U prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina, terminal za ukapljeni prirodni gas (LNG) pušten je u pogon, javio je ruski energetski gigant...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.