Prva proteinska vakcina odobrena u EU stiže u Hrvatsku: Šta znamo o njoj?

Izvor: B92, 04.Feb.2022, 11:56

Prva proteinska vakcina odobrena u EU stiže u Hrvatsku: Šta znamo o njoj?

Do kraja februara u Hrvatsku bi trebalo da stigne peta vakcina protiv kovida 19 - "Nuvaksovid", američke kompanije Novavaks.

Radi se o potpunom novom cepivu sa nekoliko nepoznanica, kako kaže prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, direktorka Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

"O njegovoj efikasnosti na nove sojeve ne znamo ništa. Ne znamo još ni koliko dugo će trajati zaštita. To tako i piše u zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opisu leka", rekla je Kujundžić Tiljak.

S obzirom na to da je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila "Nuvaksovid" još u decembru, kao prvo proteinsko cepivo odobreno za primenu u Evropskoj uniji, dosta toga ipak je poznato. Uz evropske zemlje, za novom vakcinom već je posegnuo Izrael, naručujući prošle nedelje prvih pet miliona doza i pre nego što je cepivo u toj zemlji zvanično odobreno.

"Ovo cepivo biće još jedna alternativa onima koji ne mogu ili ne žele da prime mRNA cepivo", poručilo je izraelsko ministarstvo zdravlja.

Istu poruku poslao je u subotu irski ministar zdravlja Stiven Doneli, koji je saopštio da se "Nuvaksovid" pokazao "visoko efikasnim" u sprečavanju umerenih i teških oblika bolesti. Stoga je pozvao one malobrojne koji se još nisu vakcinisali da to učine kad prve doze stignu u Irsku.

Hrvatska je još u septembru, na osnovu sporazuma Evropske komisije i Novavaksa, naručila 198.000 doza Nuvaksovida, a početkom decembra dr Dragan Primorac izjavio je da to cepivo "veoma efikasno" deluje na omikron.

Vakcina "Nuvaksovid" primenjuje se u dve doze u razmaku od tri nedelje. Za razliku od mRNA cepiva (Fajzer, Moderna), koje se služi delom genetskog koda koronavirusa, i vektorskih cepiva (AstraZeneka, Džonson i Džonson) s bezopasnim, genetski modifikovanim virusom za prenos dela DNK koronavirusa, proteinska cepiva sadrže fragmente proteina jedinstvenog za koronavirus. Ti fragmenti su dovoljni da telo odgovori stvaranjem prirodne obrane od zaraze, a Novavaks se u proizvodnji vakcina služi i ćelijama insekata.

Tehnologija proteinskih cepiva nije nova, štaviše – na istom principu nastala su i cepiva protiv velikog kašlja i hepatitisa B. Takva vakcina ne mora se čuvati na niskim temperaturama, što je posebno važno za zemlje u razvoju.

Rezultati dvaju glavnih kliničkih ispitivanja s više od 45.000 ispitanika pokazali su da je "Nuvaksovid" siguran i delotvoran u prevenciji kovida kod osoba starosti od 18 i više godina.

Prvo ispitivanje, sprovedeno u Meksiku i SAD-u, pokazalo je smanjenje broja simptomatskih slučajeva zaraze kod osoba koje su primile cepivo "Nuvaksovid" od 90,4 odsto, sedam dana nakon primene druge doze.

Drugo kliničko ispitivanje, sprovedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, pokazalo je delotvornost cepiva od 89,7 odsto. Valja napomenuti da su ta istraživanja sprovođena na 'starim' varijantama koronavirusa, pre pojave omikrona, ali Novavaks je u međuvremenu objavio da njihovo cepivo takođe stvara imunološki odgovor na omikron.

Najčešće nuspojave bile su blagog do umerenog karaktera te su prolazile za nekoliko dana. Uključivale su bol i osetljivost na mestu primene cepiva, umor, bolove u mišićima, glavobolju, opštu slabost, bolove u zglobovima i mučninu ili povraćanje.

Nije bilo dodatnih nuspojava kod osoba koje su primale Nuvaksovid u kliničkim ispitivanjima i prethodno su imale kovid 19. Nije bilo dovoljno podataka iz ispitivanja da bi se zaključilo koliko dobro ova vakcina deluje na osobe koje su već imale kovid 19.

Studije na životinjama ne pokazuju nikakve štetne učinke u trudnoći, međutim podaci o primeni "Nuvaksovida" tokom trudnoće su ograničeni. Iako ne postoje studije o dojenju, ne očekuje se rizik. Odluku o primeni cepiva u trudnica treba doneti u konsultaciji sa zdravstvenim radnikom nakon razmatranja koristi i rizika.

"Nuvaksovid" se trenutno ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina. EMA se s Novavaksom dogovorila o planu za kasnije ispitivanje cepiva na deci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.