Protivrečno članstvo u STO i EU

Izvor: S media, 04.Nov.2010, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivrečno članstvo u STO i EU

Srbija se nalazi u složenoj situaciji, jer želi da udje i u EU , koja odredjenim merama štiti svoje tržište, i u Svetsku trgovinsku organizaciju, ukazano je danas u Privrednoj komori Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić objasnila je na Konferenciji o prednostima i troškovima prijema Srbije u STO, da Srbija treba prvo da postane član te organizacije, pa tek potom EU >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << , čije su mere zaštite u protivrečnosti sa pravilima STO-a, mada nema zakonskih obaveza za takav redosled.

Sa njom se složio i švajcarski ambasador Ervin Hofer, koji je rekao da je Švajcarska izabrala da ostane van EU i sa njom stalno vodi bilateralne pregovore o trgovinskoj saradnji, jer njenoj ekonomiji više odgovaraju pravila STO-a. On je dodao da su i Srbija i Švajcarska male zemlje, kojima je EU najvažniji partner.

Podsećajući da Švajcarska već sedam godina pomaže Srbiji da postane član STO-a, Hofer je rekao da je sada u toku treća faza podrške i naglasio da je najvažnije da Srbija podigne izvozne sposobnosti svoje privrede, jer izvoz sada čini jako mali udeo u BDP-u.

On je ocenio da Srbija ima kapacitet za podizanje izvoza, ali da je potrebno da poboljša standarde i trajni kvalitet i kvantitet svoje robe. Zbog toga Švajcarska pruža podršku Srbiji u uvodjenju GAP standarda za kvalitet poljoprivrednih proizvoda.

Predstavnik švajcarskog IDEAS centra iz Ženeve Josip Pervan ukazao je da su zemlje koje su ušle u STO krajem 90-ih godina, to mnogo lakše obavile, jer su bili povoljniji uslovi, koji su se sada iskomlikovali sa zahtevima pojedinih članica.

Tanjug
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.