Proširenje EU nije suspendovano, samo je usporeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširenje EU nije suspendovano, samo je usporeno

Dobra budućnost predstoji EU, a dosta toga zavisi od građana, kazala je danas ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa dodajući da proširenje nije suspendovano, već je samo usporeno izazovima sa kojima se trenutno Unija suočava.

"Proširenje nije suspendovano, samo je usporeno. Veoma je važno za zemlju kandidata da nastavi da sprovodi reforme u skladu sa kalendarom proširenja. Nije samo bitno šta će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU da kaže o tom kalendaru, već i da zemlja kandidat bude spremna za to", navela je Popa i dodala da je dobro da zapadni Balkan bude što bliže EU, kao i da je za zemlje Zapadnog Balkana bitno da održe stabilnost na svom evropskom putu.

Popa je na panelu o budućnosti EU, koji je organizovan u okviru seminara Evropske konfederacije menadžera (CEC), kazala da će Rumunija od jula po prvi put predsedavati EU i navela da to predsedavanje dolazi u interesantno vreme, zbog izazova sa kojima se suočava, kao što su Bregzit, izbori za Evropski parlament...

"Evropa ide ka transformaciji, nije prvi put, nije ni poslednji, ne bih rekla da je ovo kriza. Ako ostanemo zajedno, sve te izazove možemo da prevaziđemo i ojačamo EU", kazala je Popa i dodala da je u tom smislu za rumunsko predsedavanje najvažnije raditi na koheziji.

Dodala je da će se za vreme predsedavanja Rumunija boriti za proširenje EU, kao i da su im neki od prioriteta sigurnija Evropu, sigurne granice, evropske vrednosti, polna jednakost...

Istakla je da proširenje EU nije jednostavan proces, ali je najvidljivije dostignuće Unije.

Govoreći o iskustvima Rumunije tokom njihovog evropskog puta pre članstva, Popa je navela da su imali i dodatne uslove, kao i da je proces bio težak, ali da je vrlo važno sprovesti sve potrebne reforme pre ulaska.

"Putovanje je isto važno kao i destinacija i zato je potrebno sprovesti reforme", kaže Popa i dodaje da je, s obzirom da Rumunija nije ušla u potpunosti spremna i zbog toga je imala problema, idealno da novi članovi budu potpuno pripremljeni u momentu ulaska u EU.

"Jednom kada postanete članica integracija nije završena, integracija traje i kada postanete članica", kaže Popa.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta Srbija Suzana Grubješić navela je da je EU najveći donator u Srbiji, kao i da Srbija geografski, kulturno pripada Evropi, te da je potrebno još samo da se politički, formalno priključimo.

"Proces evrointegracija ne treba da bude cilj za sebe", kazala je Grubješić i dodala da su neki od izazova Srbije da završi kompletnu tranziciju, reši problem slobode medija, ljudskih prava, kao i rešavanje otvorenih pitanja sa susednim zemljama.

Istakla je da Srbija ima i komplikovano i specifično kosovsko pitanje i dodala da bi razrešenje tog problema takođe doprinelo evropskom putu Srbije.

Kaže da je društvo spremno da se suoči sa izazovima, kao i da smo spremni da ispunimo sve kriterijume kako bismo jednog dana ušli u evropsku porodicu.

Napomenula je i da ukoliko Srbija postane članica EU 2025. godine, što je potencijalan datum koji je Evropska komisija navela, to će biti nakon četvrtine veka, odnosno 25 godina od promene vlasti Slobodana Miloševića i njegovog pada.

Predsednica Srpske asocijacije menadžera, koja je domaćin seminara CEC u Beogradu, Stanka Pejanović navela je da se stiče utisak da je EU pomalo umorna od proširenja, kao i Zapadni Balkan.

"Deset godina Srbija je na listi čekanja, 26 odsto mladih ljudi ne veruju da će naša zemlja ikada postati članica EU, to je problem", kazala je Pejanović.

Dodaje da je za evrointegracije veoma važna i politička stabilnost.

"EU je najveći partner Srbije, to je veoma važno za nas i pokušavamo da na sve načine uskladimo naša pravila i zakone sa Unijom", navela je Pejanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.